'Kamerfracties te veel op de stoel van generaal'

Kritiek op bemoeienis ChristenUnie en GroenLinks met Afghanistan-missie

Ook in de Tweede Kamer zelf groeit de kritiek dat twee kleine fracties - de ChristenUnie en GroenLinks - zich vergaand bemoeien met militaire details van de nieuwe missie in Afghanistan.

"Het is onverstandig wanneer Kamerleden bij een militaire missie op de stoel van het kabinet gaan zitten", zei het PvdA-Kamerlid Timmermans gisteren over de opstelling van de ChristenUnie en vooral van GroenLinks.

De PvdA was, samen met de PVV en de SP, tegen de uitzending van de militairen en politietrainers naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Door hun tegenstem was het minderheidskabinet begin dit jaar gedwongen steun te zoeken bij de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks.

In ruil moest de regering voldoen aan een lange lijst voorwaarden van de ChristenUnie en GroenLinks. De twee partijen willen een aparte Nederlandse aanpak: een langere opleiding voor de Afghaanse politieagenten en een waarborg dat de civiele agenten nimmer meedoen aan offensieve militaire acties tegen de Taliban.

De meeste garanties heeft het kabinet inmiddels gegeven. De bondgenoten overwegen zelfs de typisch Nederlandse langere basistraining voor de agenten (geen zes maar acht weken) over te nemen in andere delen van Afghanistan.

Voor de ChristenUnie kan de trainingsmissie nu door gaan. GroenLinks-woordvoerster Peters hield gisteren echter lang vol dat 'het complete plaatje over de trainingen nog steeds niet scherp is'. Zelf bleef het Kamerlid ook wazig.

Eerder op de dag zei ze dat het 'ja' uit januari van haar fractie tegen de Kunduz-missie gehandhaafd blijft. Maar tijdens het debat in de avonduren dreigde ze dat GroenLinks nog 'een cruciale' afweging moet maken. Later op de avond gaf ze toch steun aan wat ze noemde 'een intelligente missie'.

Die twijfelkoers waarbij Kamerfracties tot in kleine details de regering dwingen een gevaarlijke buitenlandse defensieoperatie bij te sturen, veroorzaakt volgens tegenstander PVV 'een missie met te veel slagen om de arm'.

De PVV vindt dat de trainers niet terug hoeven te keren, mocht GroenLinks straks opnieuw met aanvullende eisen komen.

Oud-minister van defensie Van Middelkoop (ChristenUnie) uitte vorige week kritiek op de eisenlijst van de twee kleine oppositiepartijen. "Kamerleden moeten de verleiding weerstaan op de stoel van de commandant van de strijdkrachten te gaan zitten", zei hij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden