Kamerfracties eisen onderzoek naar stilletjes verkochte kunst Oranjes

onderzoek | De koninklijke familie blijkt twee kunstwerken te hebben verkocht. Mocht dat wel?

Leden van de koninklijke familie hebben de afgelopen jaren twee kunstwerken uit de privécollectie voor naar schatting miljoenen euro's verkocht. De opbrengsten van het schilderij 'Boschbrand' (1849) van de Javaanse schilder Raden Saleh en de zogenoemde 'Atlas Munnicks van Cleeff' incasseerden de Oranjes zelf. Dit laatste kunstwerk bestaat uit een map met 1200 zeventiende- en achttiende-eeuwse topografische tekeningen van de stad en de provincie Utrecht.

De Museumvereniging, waarbij meer dan vijfhonderd musea in Nederland zijn aangesloten, liet gisteren desgevraagd weten dat de zogenoemde Leidraad Afstoting Museale Objecten (Lamo) niet van toepassing was bij de verkopen van beide kunstwerken. Dit aangezien het privé-objecten betrof en niet die van musea.

De fracties van D66, PvdA en SP in de Tweede Kamer willen niettemin nader onderzoek naar de rechtmatigheid van de verkoop van de kunstwerken door de Oranjes. Kunstcritici- en handelaren zijn kritisch dat de stukken niet aan Nederlandse musea zijn aangeboden en dat deze hierdoor volledig buitenspel bleven.

Volgens NRC Handelsblad, die zaterdag over de verkoop berichtte, verkochten de veertien kleinkinderen van prinses Juliana in 2013 het lang onbekend gebleven schilderij van Saleh aan de National Gallery Singapore. Een jaar eerder verkocht een onbekend lid van de koninklijke familie de Atlas Munnicks van Cleeff volgens NRC aan zakenman John Fentener van Vlissingen.

In een reactie liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat 'over zaken die tot het privédomein van de leden van het Koninklijk Huis behoren geen mededelingen worden gedaan'. Over de verkoop van het schilderij Boschbrand voegde de RVD hier in algemene zin aan toe dat het betrokken stuk geen onderdeel was van de rijkscollectie of van de collectie behorende bij de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. 'Het staat de erven van wijlen prinses Juliana eveneens in algemene zin vrij kunstvoorwerpen te vervreemden naar het buitenland', aldus de RVD.

Bij de eerdere verkoop van stukken uit de nalatenschap van prinses Juliana schonk het Koninklijk Huis de opbrengst wel aan goede doelen. Zo ging na een veiling ruim vijf jaar geleden bijna 7 miljoen euro naar onder meer het Rode Kruis en het Prinses Beatrix Fonds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden