Kamerdelegatie stuurt Brinkman weg op Aruba

PVV’er Hero Brinkman is door door zijn collega-Kamerleden uit de parlementaire delegatie gezet die afgelopen week de Antillen bezocht.

Hij nam daar deel aan het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK). Brinkman had Arubaanse ministers en parlementariërs dusdanig beledigd, dat verdere samenwerking zinloos was, zegt delegatieleider Willibrord Van Beek (VVD). PVV-leider Wilders noemt het wegsturen van Brinkman ’te gek voor woorden’.

De hele week al was er veel te doen geweest rond het optreden van Brinkman. Zo noemde hij Aruba voor de camera’s van de Amerikaanse zender Fox News ’corrupt’.

„Erg onhandig”, zegt Van Beek, „omdat Aruba afhankelijk is van toerisme, vooral uit de VS. Door de crisis zijn hotels op Aruba al slecht bezet. Dit soort opmerkingen maken dat niet beter. Ik begrijp dat men daar op Aruba boos over is.”

De druppel was voor Van Beek het schofferen van Arubaanse ministers en parlementariërs, gistermiddag bij de slotvergadering. „Hij maakte de Arubaanse minister Croes uit voor leugenaar en leden van de Arubaanse delegatie voor slippendragers. De vergadering werd geschorst, we hebben hem gevraagd excuses te maken. Toen hij dat weigerde hebben we besloten dat verdere samenwerking geen zin heeft”, aldus Van Beek.

PVV-leider Wilders vindt het wegsturen van Brinkman ’schandalig’. „Je moet overal kunnen zeggen wat je vindt. Dat Van Beek Brinkman wegstuurt om zijn mening, is typisch Arubaanse politiek. Wat mij betreft mag Van Beek daar blijven, en doeken we het POK op. Daar zal ik ook in de Tweede kamer op aandringen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden