Kamer zet een stap naar legale wietteelt

SOFTDRUGS | De Tweede Kamer stemt in met het reguleren van de wietteelt. In de Eerste Kamer zijn de ogen gericht op de VVD.

Een jaren lang onhaalbaar geachte politieke meerderheid heeft gisteren ingestemd met het reguleren van de wietteelt. Met 77 om 72 stemmen wist D66'er Vera Bergkamp haar initiatiefwetsvoorstel door de Tweede Kamer te loodsen. Daarmee is de wet nog niet bezegeld, want in de Eerste Kamer is een meerderheid verre van zeker.


Bergkamp wil bij wet regelen dat de overheid toezicht gaat voeren op de productie en verkoop van wiet. Daarmee moet een einde komen aan de huidige situatie, waarbij coffeeshophouders hun waar wel mogen verkopen, maar niet legaal kunnen inkopen. Door de teelt te reguleren, weet de consument ook of hij kan vertrouwen wat hij rookt, stelt Bergkamp.


Tot afgelopen najaar leek een meerderheid tijdens Rutte-II hiervoor onvindbaar. VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP waarschuwden steevast dat legaal geproduceerde hennep vooral illegaal over de grens zou verdwijnen, dat de controle op de teelt de politie op kosten zou jagen en dat legalisering het signaal zou afgeven dat met drugsgebruik niets mis is.


Het tij keerde toen ex-PVV'ers Bontes en Van Klaveren zich eind vorig jaar achter Bergkamp schaarden; legalisering zou volgens het duo de vrijheid van de burger ten goede komen. In sneltreinvaart nam de Kamer het voorstel daarop in behandeling om het gisteren, in de laatste vergaderweek voor de verkiezingen, naar de Eerste Kamer te sturen.


Over haar kansen in de senaat rept Bergkamp in een eerste reactie niet, maar duidelijk is dat ze daar kan rekenen op weerstand. Met de partijen die haar voorstel gisteren in de Tweede Kamer hebben gesteund, komt ze aan de overkant van het Binnenhof vijf zetels tekort voor een meerderheid. De volgende verkiezingen voor de senaat zijn in 2019.


Toch zal Bergkamp zich niet geheel kansloos achten. VVD-bewindslieden toonden zich de afgelopen jaren geharnaste tegenstanders van legale wietteelt, maar partijleden dwongen in november een koerswijziging af. Onder druk van Brabantse politici staat nu in het verkiezingsprogramma dat de VVD 'het beleid rond softdrugs slimmer reguleren' wil.


Hoe de liberalen die slimmere regels voor zich zien, zal zich na de verkiezingen moeten uitkristalliseren, mogelijk al tijdens de formatie van het nieuwe kabinet. Gisteren stemde de VVD-fractie unaniem tegen het D66-voorstel. Zelfs oud-staatssecretaris Fred Teeven, al weken afwezig door ziekte, zat gisteren in de Kamerbankjes in een poging te voorkomen dat het drugsbeleid, waar hij met oud-minister Ivo Opstelten aan werkte, op de helling gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden