Kamer worstelt met huwelijksdwang

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Strikt twee minuten krijgt antropoloog Maja Mischke van voorzitter De Roon voor haar treurige verhaal over de 14-jarige vmbo'er Hafida. Maar als ze na het verstrijken daarvan nog steeds bezig is, kan De Roon het duidelijk niet over zijn hart verkrijgen om haar af te kappen.

Hafida, zo vertelt Mischke tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, keerde na de Kerstvakantie opeens niet terug op school. Ze was al eerder een tijd niet in de lessen verschenen omdat ze op een geheim adres verbleef uit vrees voor haar loshandige vader. Na anderhalve maand was ze er weer, nadat ze de aangifte tegen haar vader had ingetrokken en het gezin een nieuwe start had gemaakt.

"Dit keer werd gaandeweg duidelijk dat Hafida door haar vader was meegenomen naar familie in Marokko, waar ze voor haar eigen bestwil binnen werd gehouden. Ondertussen kon niemand contact met haar krijgen", herinnert Mischke zich. "Inmiddels woont vader gewoon in Amsterdam met de rest van zijn gezin. Hafida komt misschien nog wel eens terug. Waarschijnlijk uitgehuwelijkt aan een Marokkaan die op deze manier toegang krijgt tot Nederland."

Mischke, die werkt als leraar en coach in het VMBO in Amsterdam Nieuw-West, is minder negatief over de kabinetsplannen dan de sprekers voor haar. Mensen die zich schuldig maken aan huwelijksdwang kunnen straks twee jaar achter de tralies verdwijnen. Nu bedraagt de maximumstraf nog negen maanden. "Zo'n strafbaarstelling kan preventief werken", verwacht Mischke.

Wetenschappers bleken er gisteren minder hoge verwachtingen van te hebben. Het zou vooral 'symboolwetgeving' zijn, want: hoe stel je vast dat een huwelijk gedwongen is. "Dwang is bij de aanvang van het huwelijk moeilijk te bewijzen. Soms denkt de bruid ook: laten we het maar een jaartje proberen. Het probleem is meestal het scheiden", zegt wetenschapper Frans van der Velden van de Vrije Universiteit. Promovendus Naomi Spalter, eveneens aan de VU, valt hem bij: "Het strafrecht zal orthodox-Joodse vrouwen niet helpen. Als een vrouw wil scheiden moeten beide partners daar vrijwillig mee instemmen. Als dat niet gebeurt, zijn de gevolgen voor een vrouw het ergst. Start zij een nieuwe relatie dan is zij overspelig; eventuele kinderen uit die nieuwe relatie krijgen een aparte status. Dat betekent dat zij alleen mogen huwen met partners met zo'n zelfde status. Dat loopt door tot de negende generatie.''

Enkele deskundigen suggereerden dat aanstaande echtelieden gewezen moesten worden op het stellen van voorwaarden in een huwelijkscontract. Vrouwen zouden daarin de mogelijkheid om zichzelf te verstoten moeten opnemen. VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen verwacht daar echter weinig van. "Daar gaat zo'n echtgenoot nooit mee instemmen natuurlijk." PvdA-Kamerlid Arib meent dat niet alleen huwelijksdwang, maar ook het achterlaten van vrouw en kinderen strafbaar gemaakt moet worden.

Strengere regels
Met een pakket maatregelen bond het kabinet bijna twee jaar geleden de strijd aan tegen uitbuiting van vrouwen, zoals gebeurt bij polygamie en huwelijksdwang. Zo moeten aanstaande echtelieden beiden achttien zijn willen ze met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen, en worden buitenlandse huwelijken onder de achttien jaar hier niet langer erkend. Onder dwang gesloten huwelijken moeten gemakkelijker nietig worden verklaard en het erkennen van in het buitenland gesloten polygame huwelijken wordt verder beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden