Kamer wil zorgfraude grondiger aanpakken

VVD-Kamerlid Anne Mulder Beeld anp
VVD-Kamerlid Anne MulderBeeld anp

Na een bezoek aan de supermarkt of een reparatie van de auto in de garage, volgt standaard een rekening. De Tweede Kamer vraagt zich af waarom dat nog steeds niet gebeurt na een bezoek aan bijvoorbeeld het ziekenhuis. 'Je hebt er zo immers meteen 13 miljoen controleurs bij', stelt VVD-Kamerlid Anne Mulder.

Bewerkt door Redactie

Zeker nu de zorgkosten stijgen, wil de Kamer dat alles op alles wordt gezet om de zorgfraude grondiger aan te pakken. Volgens onderzoek wordt er jaarlijks zo'n 7 miljoen euro gefraudeerd in de zorg.

Met PvdA, PVV, CDA en D66 pleit Mulder ervoor om een overzicht naar de patiënt te sturen, om zo sneller fraude op te sporen. Hij wil woensdag van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) horen wanneer die denkt dat dit geregeld kan zijn. Zorgverzekeraars zouden bovendien minder nonchalant moeten omgaan met signalen van patiënten die zeggen dat er iets niet klopt, aldus PvdA, PVV en D66.

Net als Mulder wil Hanke Bruins Sot (CDA) de omvang weten van deze 'wittejassencriminaliteit'. Het CDA mist nu zicht op het aantal fraudezaken dat de zorgverzekeraars aandragen bij het Openbaar Ministerie en cijfers van hoe vaak justitie overgaat tot vervolging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden