Kamer wil weten waarom grote kerken steeds subsidie mislopen

De Nieuwe Kerk in Amsterdam, toen daar twee jaar geleden het schilderij The Last Supper van Andy Warhol werd geëxposeerd. Beeld anp
De Nieuwe Kerk in Amsterdam, toen daar twee jaar geleden het schilderij The Last Supper van Andy Warhol werd geëxposeerd.Beeld anp

Ze vragen ieder jaar subsidie, maar vissen telkens achter het net. De beheerders van vijf grote kerken vinden het maar vreemd. Waarom geeft Den Haag het onderhoud van kleine kerken voorrang?

Robin de Wever

Volgens de beheerders zijn de Nieuwe Kerk en Oude Kerk in Amsterdam, Grote Kerk in Naarden, Grote Kerk in Breda en Der Aa-kerk in Groningen slachtoffer van het feit dat ze groot zijn.

In een vorige week gepubliceerd manifest schrijven ze dat subsidieregels voor onderhoud sinds 2012 zo in elkaar zitten dat kerken met een kleine onderhoudsbegroting voorrang krijgen. Inmiddels beginnen de grote kerken de herhaalde afwijzingen te voelen in hun portemonnee. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zou hen nu driemaal op een rij hebben afgewezen. En dat terwijl de kerken voor de helft van hun onderhoudsbudget afhankelijk zijn van subsidie.

Manifest op de kerkdeur 'gespijkerd'
De onderhoudscommissies plakten het manifest op hun kerkdeur (een knipoog naar reformator Luther, die zijn aanklacht tegen de rk-kerk op een kerkdeur spijkerde) en stuurden een kopie naar de Tweede Kamer.

Die laat nu weten dat ze de regeling ook niet helemaal begrijpt. De Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft minister Bussemaker daarom per brief gevraagd of ze met een oplossing kan komen. Het is 'niet de bedoeling dat onze monumenten door het huidige beleid afglijden naar een staat van verval', waarschuwen de kerken. 'De kosten van achterstallig onderhoud zullen vele malen hoger liggen dan de kosten voor instandhouding.' Bussemaker moet binnen drie weken reageren.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden