Kamer wil weigerambtenaar niet langer gedogen

© ANP Beeld
© ANP

Dankzij de onverwachte steun van de PVV komt er een einde aan het gedogen van weigerambtenaren. De partij van Geert Wilders stemde voor een motie van GroenLinks waardoor trouwambtenaren binnenkort niet langer de voltrekking van een homohuwelijk kunnen weigeren.

Marco Visser

Voor de VVD was de steun van PVV voor de motie pijnlijk. De liberalen zijn zelf ook tegenstander van het fenomeen weigerambtenaar. Zij steunden de motie niet omdat coalitiepartner CDA en de SGP - van belang voor de meerderheid in de Eerste Kamer - pal staan voor de godsdienstvrijheid.

Dat de motie werd aangenomen, kwam tamelijk onverwacht. Een meerderheid in de Kamer wilde trouwambtenaren weliswaar verplichten homohuwelijken te sluiten, maar de verwachting was dat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV er geen interne problemen over wilde. Doordat de PVV zou gaan schrijven aan een tijdrovend initiatiefwetsvoorstel om weigerambtenaren te verbieden, leek de kwestie op de lange baan te gaan. De PVV zou initiatieven vanuit de oppositie daarom niet steunen, zo leek vorige week nog.

De stemming was 'een bijzonder pijnlijk moment' voor VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij is binnen de VVD-fractie het felst gekant tegen weigerambtenaren maar moest toch tegen de motie stemmen. "Met de beste wil van de wereld kan ik de weigerambtenaar niet goedpraten. Maar de realiteit is dat ieder Kamerlid zich niet zelden geconfronteerd ziet met een worsteling tussen drijfveren, idealen en principes versus het pragmatisme dat nodig is om tot besluitvorming te komen", aldus Hennis-Plasschaert.

Teleurstelling over de uitkomst van de stemming was er vooral bij de christelijke partijen. "Als GroenLinks weer eens over tolerantie en minderheden begint, weet ik niet of ik ze nog serieus kan nemen", tweette de fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob. De directeur van het wetenschappelijk instituut van de CU, Gert Jan Segers, constateert dat de Partij voor de Vrijheid 'eerst de vrijheid van moslims beknot, toen die van Joden (rituele slacht) en nu van gewetensbezwaarde christenen.'

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt van een 'inperking van vrijheid'. "Voor de duidelijkheid: ik ben voorstander van het homohuwelijk. Maar vind begrip afwijkende standpunten belangrijk. Groenlinks ooit ook...", schreef hij op Twitter.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemde het einde van de weigerambtenaar 'triest'. "Bij een Kamermeerderheid is kennelijk noch de joodse, noch de christelijke traditie in veilige handen." Volgens Van der Staaij is het nu eens te meer van belang dat de Raad van State nog eens onafhankelijk kijkt naar juridische positie gewetensbezwaarde ambtenaren. De betrokken minister Donner van binnenlandse zaken en Van Bijsterveldt van emancipatie kondigden vorige week al aan advies te vragen aan de RvS.

GroenLinks gaat ervan uit dat het kabinet nog dit jaar de motie over de aanpak van weigerambtenaren bij homohuwelijken uitvoert.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft de VVD weliswaar met de christelijke partijen in de Kamer tegengestemd, maar zij gaat ervan uit dat het kabinet haar motie nog dit jaar uitvoert.

"Iedereen weet dat de VVD eigenlijk voor wilde stemmen, maar niet durfde en een overgrote meerderheid van de Kamer voor is. Ik kan me niet voorstellen dat het kabinet de motie niet uitvoert'', aldus de GroenLinks-politica. Zij wil binnen een paar weken een reactie van het kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden