Kamer wil van minister De Jonge horen of ouderen nog wel veilig zijn

Minister Hugo de Jonge, eerder deze maand, bij de lancering van ‘Thuis in het verpleeghuis’ in verpleeghuis De Kreek. Dat huis staat volledig los van de kwestie-De-Leeuwenhoek. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge, eerder deze maand, bij de lancering van ‘Thuis in het verpleeghuis’ in verpleeghuis De Kreek. Dat huis staat volledig los van de kwestie-De-Leeuwenhoek.Beeld ANP

De Tweede Kamer wil snel opheldering van minister Hugo de Jonge van ouderenzorg over de problemen in verpleeghuis De Leeuwenhoek. De woorden van verantwoordelijk zorgbestuurder Van Herk, vanmorgen in Trouw, schieten parlementariërs volstrekt in het verkeerde keelgat.

“Ik schrik van de berichten over De Leeuwenhoek”, zegt Kamerlid Sophie Hermans van de VVD. “Wonen en werken in een verpleeghuis moeten veilig zijn. Al moeten we eerst een volledig beeld hebben, voor we kunnen oordelen.”

D66 wil binnen een week duidelijkheid over het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het Rotterdamse verpleeghuis. “Het belangrijkste is: zijn de ouderen op dit moment veilig?”, aldus D66-Kamerlid Vera Bergkamp. Zij noemt ouderenmishandeling onaanvaardbaar. “Overal gebeurt wel eens wat, maar voor mishandeling moet zero tolerance gelden. Als daar sprake van is geweest, valt dat nooit goed te praten.”

Wat de PvdA betreft moet verantwoordelijk zorgbestuurder Gijsbert van Herk opstappen. Hij bestuurt de zorgkoepel Humanitas, die in Rotterdam 10.000 mensen thuiszorg en ouderenzorg verleent. “Na wat hij in Trouw heeft gezegd over de Antilliaanse cultuur van sommige personeelsleden, vind ik hem totaal ongeschikt”, aldus PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma. Van Herk zei dat de omgangsvormen in de multiculturele wijk waar De Leeuwenhoek staat, ruwer zijn dan elders in Nederland, ‘al is dat natuurlijk geen excuus’.

Directer en rauwer

De Tweede Kamer is verrast dat de verpleeghuizen weer negatief in het nieuws zijn, juist nu er ruimschoots extra geld is om de kwaliteit te verbeteren. Volgens CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg was niet bekend dat er in De Leeuwenhoek weer problemen speelden. Ook het CDA is gevallen over de uitspraken van de directeur over de multiculturele achtergrond van het personeel. “Het kan goed zijn dat het personeel wat directer en rauwer reageert op situaties, maar dat mag nooit gelden als verklaring voor fysiek geweld tegen bewoners”, vindt Slootweg.

Het ministerie van volksgezondheid zegt dat de Inspectie de zaak in onderzoek heeft, en wil tot die tijd niet inhoudelijk reageren. “Geweld is op geen enkele manier acceptabel, ongeacht waar een verpleeghuis staat”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Dat er in de verpleeghuizen nog steeds misstanden voorkomen, was vorige maand in de Tweede Kamer nog onderwerp van debat. Alle partijen spraken toen eensgezind hun zorgen uit over de personeelstekorten. Een recent zwartboek meldt dat ouderen soms lang moeten wachten voordat ze naar de wc kunnen, ‘s nachts vergeten worden of in onveilige situaties verzeild raken. Ook van de veiligheid van het personeel is soms in het geding, doordat ze soms weken achter elkaar moeten overwerken.

Ouderenmishandeling staat ook deze maanden net op de agenda van de Tweede Kamer. Voor de zomer moet een onderzoek klaar zijn naar hoe vaak ouderen slachtoffer zijn van geweld, in en buiten de zorg.

Lees ook:
In modelverpleeghuis De Leeuwenhoek worden ouderen mishandeld

Het Rotterdamse verpleeghuis staat model voor de ouderenzorg in Nederland in een nieuwe tv-serie van publicist Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen. Trouw ontdekte dat er ouderen worden mishandeld. Hier leest u het nieuwsbericht en hier het Verdiepingsverhaal Frustraties en klappen in een ‘lastig’ verpleeghuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden