Kamer wil uitleg over arrestatie cartoonist

De Tweede Kamer heeft minister Ernst Hirsch Ballin van justitie om opheldering gevraagd over de aanhouding van cartoonist Gregorius Nekschot, die discriminerende spotprenten zou publiceren.

Uit het onderzoek van justitie is gebleken dat een aantal cartoons die op internet werd gepubliceerd volgens het OM beledigend is over moslims en over mensen met een donkere huidskleur. Daarnaast zijn de cartoons naar oordeel van het OM mogelijk haatdragend. De politie heeft de woning van de tekenaar in Amsterdam doorzocht en mogelijk belastend materiaal in beslag genomen. Gregorius Nekschot is woensdag na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

De SP sprak van een „buitenproportionele reactie" van het OM. Kamerlid Jan de Wit vindt het heel vreemd dat de cartoonist door de politie „van z'n bed is gelicht voor een cartoon uit 2005". De vrijheid van meningsuiting is volgens De Wit een groot goed en moet worden gekoesterd. „Dat betekent dat mensen moeten kunnen tekenen en zeggen wat ze zelf willen", zei hij.

Buitensporig
Ook andere partijen volgen de zaak tegen Gregorius Nekschot met grote belangstelling. „We nemen deze zaak wel hoog op", zei PvdA-Kamerlid Ton Heerts. „Een cartoonist vervolgen gaat vrij ver. Als de aanhouding alleen op basis van cartoons heeft plaatsgevonden, dan lijkt me dat buitensporig."

PvdA, CDA en VVD benadrukken dat zij niet weten op basis van welke verdenking de cartoonist deze week is aangehouden. Zij spreken daarom ook geen inhoudelijk oordeel uit over de gang van zaken. Het CDA noemt de opsporing en vervolging van Gregorius Nekschot, die altijd onder dit pseudoniem werkt, een aangelegenheid van de politie en het OM.

Boris van der Ham (D66) waarschuwt dat alleen oproepen tot haat en geweld verboden zijn in Nederland. „Dat wil ik graag zo houden. In een open en vrije samenleving zijn mensen heel verschillend en dat kan soms botsen, maar dat geeft ons ook een grote vrijheid. Die moeten we koesteren."

PVV-leider Geert Wilders vindt de arrestatie schandalig en smakeloos en beschuldigt het Openbaar Ministerie (OM) ervan „dictatoriale trekjes" te vertonen. Juist een cartoonist, die per definitie prikkelend en satirisch is, moet zich vrij kunnen uiten, meent Wilders.

Morgen in Trouw: Nederlandse cartoonisten over de grenzen van hun werk.

Lees ook de verklaring van het Openbaar Ministerie over het onderzoek naar 'Gregorius Nekschot'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden