Kamer wil snel opheldering over Q-koortsoordeel ombudsman

Een geit vrijdag in de stal bij geitenhouder Jan Willem Kiezenbrink in Laag-Soeren. Beeld ANP
Een geit vrijdag in de stal bij geitenhouder Jan Willem Kiezenbrink in Laag-Soeren.Beeld ANP

De Tweede Kamer wil snel een reactie van het kabinet op uitlatingen van de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Redactie

Brenninkmeijer bekeek de rol van de overheid in de bestrijding van de Q-koortsuitbraak en hield daarvoor onder meer een hoorzitting. Vandaag zei hij dat het er alle schijn van had dat achter de schermen afstemming plaatsvond over de verklaringen van hoge ambtenaren en de oud-bewindslieden Gerda Verburg en Ab Klink.

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil daarover opheldering van minister Liesbeth Spies en van de betrokken bewindslieden op de ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en Volksgezondheid. Hij kreeg dinsdag bijval van de gehele Kamer. 'Het is ernstig wat naar buiten is gebracht', aldus de PvdA.

De Kamer wil bovendien nog voor het zomerreces (6 juli) met de verantwoordelijk bewindslieden praten over de aanbevelingen van de ombudsman over de aanpak van de Q-koorts.

'Ombudsman te snel met oordeel'
De Nationale ombudsman is te snel als hij schrijft dat de overheid niet onrechtmatig heeft gehandeld en dat de staat juridisch niet aansprakelijk is voor de financiële schade die patiënten hebben gelopen. Dat zegt advocaat Ivo Sindram van de Stichting Q-koortsclaim na de presentatie van het rapport.

Sindram beoordeelt het rapport verder als 'uitermate kritisch'. 'Als de ombudsman stelt dat de overheid niet behoorlijk heeft gehandeld, is dat behoorlijk zwaar, vindt de advocaat. 'Maar hij had niet mogen zeggen dat er geen sprake was van een onrechtmatige daad. Dat is niet aan hem, dat moet hij aan de rechter overlaten.'

De ombudsman benadrukte tijdens een persconferentie dat hij het niet als zijn taak ziet om in te gaan op juridische vraagstukken en dat hij dat dan ook niet heeft gedaan.

'Haken en ogen aan pleidooi'
VVD en CDA in de Tweede Kamer zien haken en ogen aan het pleidooi van de Nationale ombudsman. Henk Jan Ormel (CDA) vindt dat een eventuele tegemoetkoming voor het menselijk leed door deze grote uitbraak zeker moet worden besproken in het debat dat de Kamer hierover wil met de betrokken bewindslieden. Maar net als Janneke Snijder (VVD) twijfelt hij nog, want wie komt wel in aanmerking en wie niet?

Andere partijen vinden dat de slachtoffers moeten worden gecompenseerd. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) wil een schadefonds dat door het bedrijfsleven wordt gevuld. De SP wil compensatie voor de schrijnende gevallen, net als GroenLinks en D66.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden