Kamer wil snel hulp voor door IS belegerd Kobani

Rookwolken boven de stad Kobani na een luchtaanval op de oprukkende strijders van IS, gisteren. De foto is genomen vanuit Turkije, net over de Turks-Syrische grens. Beeld getty

Zeer verontrust over de situatie in de door IS belegerde Syrische stad Kobani, debatteert de Tweede Kamer morgen over de opties die Nederland heeft om te hulp te schieten. De Turkse president Erdogan zei gisteren dat Kobani "dreigt te vallen".

Nu de yezidi's van de Sinjar berg zijn gered en Nederlandse F-16s gisteren de eerste bommen boven Irak hebben afgeworpen, creëert het lot van de belegerde Koerdische stad Kobani in Noord-Syrië opnieuw een gevoel van urgentie in de Tweede Kamer. Eerder was het ook al de volksvertegenwoordiging die aandrong op het sturen van militairen naar Irak.

Op aandringen van de christelijke oppositiepartijen kwam het kabinet gisteren met een brief over Kobani. Procedureel en op de vlakte, waren de commentaren op de twee pagina's tekst. Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans schrijft dat Nederland de problematiek met bondgenoten bespreekt, maar gaat niet in op wat Nederland dan bepleit of probeert te bereiken.

Er is dan ook in allerijl - met steun van de regeringspartijen VVD en PvdA - morgen een debat over Kobani ingepland. Voor die tijd moet het kabinet per brief uitleggen hoe het de situatie rond Kobani inschat en hoe Nederland zich voor de stad kan inzetten.

CDA-buitenlandwoordvoerder Pieter Omtzigt vindt dat Nederland voorop moet lopen en moet aandringen op actiever ingrijpen. Mogelijke uitkomsten zijn dan deelname aan luchtaanvallen, of druk op Turkije om deel te nemen aan het openstellen van humanitaire corridors voor vluchtelingen.

Opheldering willen ook D66, ChristenUnie en SGP. Zij beseffen dat militair ingrijpen in Syrië zelf momenteel niet haalbaar is vanwege twijfels bij de PvdA of dat volkenrechtelijk mag, en de risico's dat zo'n interventie tegen IS de positie van president Assad of andere gevaarlijke rebellengroepen in de Syrische burgeroorlog versterkt. Maar de oppositiepartijen hopen wel op andere opties.

D66-buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma wil graag informatie over de positie van Turkije. Het is volgens hem niet duidelijk of Ankara vluchtelingen uit Kobani soms tegenhoudt of juist toelaat, en of Nederland druk op Ankara uitoefent.

Joël Voordewind (ChristenUnie) vraagt zich af of Kobani niet toch met militaire middelen verdedigd kan worden. Misschien kan Nederland IS-stellingen rond de stad bombarderen, of is het mogelijk Koerdische strijders uit Irak naar Syrië te transporteren. "Het kabinet moet hier met urgentie naar kijken, en niet zoals eerder bij de opmars van IS te lang doorpraten, want dan is Kobani al gevallen."

Wellicht dat door de opmars van IS rond Kobani, en eventuele gruweldaden die de strijders na de inname zouden plegen, het vraagstuk van wel in Irak maar niet in Syrië bombarderen ook weer opkomt. Bij de VVD leeft de hoop dat coalitiepartner PvdA dan toch akkoord gaat met uitbreiding van de Nederlandse missie in Irak naar Syrië.

Mocht IS in Kobani daadwerkelijk tot genocide overgaan, dan zou dat tot een opening kunnen leiden. De sociaaldemocraten hechten aan een volkenrechtelijk mandaat, maar laten ruimte open om bij een genocide ook zonder mandaat van de VN-Veiligheidsraad in te grijpen.

Volgens buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes is het recht rond humanitaire interventie in beweging. Grote steun in de internationale gemeenschap voor een actie gericht tegen genocide zou reden kunnen zijn om een Russisch of Chinees veto in de Veiligheidsraad te negeren.

Maandagavond bezette een groep Koerden de hal van het Tweede Kamergebouw, om aandacht te vragen voor het lot van de Koerden in het belegerde Kobani. Gisteren mocht een delegatie van Koerden hun zorgen delen met de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden