Kamer wil ProRail weer tot een echt staatsbedrijf maken

Parlement is calamiteiten op spoor beu

Laat ProRail niet onder Rijkswaterstaat vallen zoals de VVD voorstelt, maar geef het een apart directoraat-generaal onder de minister. Dat stelde D66 gisteren voor tijdens het Kamerdebat over het onderzoeksrapport van de commissie Kuiken over de toekomst van het spoor.

Daarmee moet ProRail een soort Rijkswaterstaat voor het spoor worden, verduidelijkte D66-Kamerlid Kees Verhoeven, waarbij de minister van infrastructuur duidelijk de baas is. Want de politieke partijen verschillen nogal van mening over hoe het treinverkeer in de toekomst precies moet worden geregeld. Duidelijk is echter wel dat de minister meer de regie moet nemen.

Volgens GroenLinks kan de minister dat nu ook al doen. "ProRail laat momenteel enorme bedragen geld op de plank liggen terwijl er ontzettend veel verbeterd moet worden aan het spoornet. Onbegrijpelijk", meent GL-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. "Als de minister de ambitie had, had zij veel meer invloed kunnen hebben."

CDA en PvdA klagen niet zo hard over de prestaties van spoorbeheerder ProRail. Maarten Haverkamp (CDA) refereerde gisteren aan een rapport van adviesbureau McKinsey uit 2008 waaruit bleek dat ProRail gemiddeld of bovengemiddeld scoort op het gebied van efficiëntie en effectiviteit, als het bedrijf wordt vergeleken met andere Europese infrastructuurbedrijven.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch stelt dat het "echt niet helpt om een ander vlaggetje op een bedrijf te plakken". Een meerderheid van de Kamer wil echter dat ProRail op de een of andere manier weer geheel in overheidshanden komt. De positie van ProRail staat ter discussie door de al jaren aanhoudende perikelen rond het winterweer en de recente treinbotsing in Amsterdam.

Vandaag praat de Kamer verder over het spoor. Dan geven de leden van de parlementaire onderzoekscommissie (de commissie Kuiken) antwoord op de vragen die Kamerleden gisteren hebben gesteld. Later in het jaar zal de Kamer een debat voeren met de minister.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden