Kamer wil opheldering over USB-stick

(Novum) - De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over het op straat belanden van een USB-stick met geheime informatie over Nederlandse commando's in Afghanistan. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Farah Karimi moet het kabinet in een brief uitleggen hoe een landmachtmilitair de stick kon verliezen. De inhoud van de brief bepaalt of de Kamer een spoeddebat over de kwestie aanvraagt.

RTL Nieuws berichtte woensdag dat twee jongens de geheugenstick met staatsgeheimen hadden gevonden in een huurauto. Die zou zijn gebruikt door een kapitein die in Afghanistan heeft gediend. De jongens stuurden de informatie naar het ministerie van Defensie nadat ze een kopie van de inhoud hadden gemaakt. Zij kregen een cadeaubon als dank, maar hen zou niets zijn gezegd over de verdere omgang met de vertrouwelijke informatie. Minister van Defensie Henk Kamp (VVD) verklaarde donderdag dat het ministerie de gekopieerde informatie inmiddels heeft opgeëist.

De vrijgekomen informatie over de missie van Nederlandse special forces in Afghanistan vormt volgens Kamp 'geen direct risico' voor de Nederlandse troepen, omdat de gegevens grotendeels zijn gedateerd. De linkse oppositie stelde het op straat belanden van de gegevens donderdag tijdens een debat over een eventuele nieuwe missie naar Afghanistan aan de orde. De Tweede Kamer debatteert donderdag de hele dag over de door het kabinet voorgestelde missie naar de provincie Uruzgan.

Volgens PvdA-Kamerlid Bert Koenders bewijst het verliezen van de informatie 'enorme laksheid' bij het ministerie van Defensie. Koenders vindt dat het antwoord van Kamp op de vragen die de sociaal-democraat tijdens het debat stelt 'uiterst belangrijk is' voor de mening van de PvdA over de missie. De rol van de grootste oppositiepartij is van belang voor een breed draagvlak in de Tweede Kamer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden