Kamer wil opheldering over Syrische IS-strijder die al maanden in Nederland verblijft

Verwoestingen in het Syrische Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het IS-kalifaat, die vorige maand werd heroverd op Islamitische Staat. Beeld REUTERS

Een Syrische IS-strijder blijkt al maanden in Nederland te verblijven op valse papieren. Dat melden de Volkskrant en Nieuwsuur. Volgens bronnen rond de veiligheidsdiensten is de man ‘een zwaar geval’. De Kamer heeft vanmorgen om opheldering gevraagd. 

De 31-jarige Syriër zou onder een valse naam naar Nederland zijn gereisd. Hij bezocht half september een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar hij werd herkend door activisten van de Facebookgroep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), die daar aanwezig waren.

Foto

De Volkskrant schrijft dat de man al maanden op de radar staat van de inlichtingendienst AIVD, ook al voordat hij zich in De Balie vertoonde. De AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) willen niet ingaan op vragen over de IS-strijder. De AIVD wil alleen kwijt dat in z’n algemeenheid geldt dat ‘risicopersonen de aandacht krijgen die nodig is op grond van de dreiging die ze vormen’.

Tijdens de bijeenkomst werd een documentaire vertoond over het werk van de activisten in het Syrische Raqqa, de inmiddels heroverde ‘hoofdstad’ van het IS-kalifaat. De activisten herkenden de 31-jarige strijder in het publiek, maar toen zij een foto van de man wilden maken vluchtte hij naar buiten en zou op de fiets het Leidseplein hebben verlaten. De Balie heeft na het voorval de politie ingelicht.

Diverse partijen in de Tweede Kamer willen nu weten waarom een IS-strijder die al maanden in Nederland is, niet is opgepakt. Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt de zaak 'zeer ernstig'.

"Ik wil weten van de minister waarom de politie er niet was. De politie was immers geïnformeerd over de risico's van deze bijeenkomst. Dan had deze man opgepakt kunnen worden. Dit is een ernstige gemiste kans'', aldus Van Toorenburg.

Geert Wilders noemt het 'levensgevaarlijk' dat een IS-terrorist vrij rondloopt in Nederland. 'Kabinet speelt met mensenlevens', aldus de PVV-leider op Twitter.

Vluchtelingenstroom

Naast de buitenlandse IS-strijders die in Syrië en Irak hebben gevochten en die nu in een aantal gevallen terugkeren naar de landen waar ze vandaan komen, komen ook Syrische IS-strijders mee met de vluchtelingenstroom richting Europa.

De aanwezigheid van de leden van Raqqa is Being Slaughtered Silently tijdens de filmvertoning en hun deelname aan het debat na afloop was niet van tevoren aangekondigd. De activisten worden al langere tijd ernstig bedreigd door Islamitische Staat en moeten vrezen voor hun leven, ook in Europa.

Strijders van de Syrische Democratische Krachten (SDF) dansen op straat in Raqqa nadat zij de stad heroverden op IS. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden