Kamer wil opheldering over 'poepvlees'

null Beeld ANP
Beeld ANP

PvdA, CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over berichten dat veel vlees de slachthuizen verlaat met poepbacteriën als E.coli van de dieren erop.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken zegt geschrokken te zijn van de misstanden en het falen van controles op het dierenwelzijn in slachthuizen. 'Volksgezondheid en voedselveiligheid staan voor de PvdA voorop. Mensen moeten de zekerheid hebben dat hun voedsel veilig is. De misstanden in slachthuizen moeten daarom hard worden aangepakt.' De PvdA wil snel een debat met Dijksma over de maatregelen die zij al heeft aangekondigd om tegen misstanden op te treden.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt de misstanden, aan de kaak gesteld in het televisieprogramma Zembla, onacceptabel. Het brengt volgens hem ook de goede naam van het Nederlandse vlees in gevaar. Ook Gerard Schouw (D66) wil snel meer weten van Dijksma. Zijn de berichten 'waar, half waar of onzin?', vraagt hij zich af.

Wegspoelen of afvegen
Volgens een keurmeester in Zembla zit er poep op ongeveer 60 procent van de karkassen. Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd.

Namens het CDA maakt ook europarlementariër Esther de Lange zich grote zorgen over de misstanden in de vleesverwerking. De Lange is voedselfrauderapporteur namens het Europees Parlement. 'Er worden moedwillig risico's genomen met de volksgezondheid ten behoeve van financieel gewin. Daar moet keihard tegen opgetreden worden. Er is een cultuuromslag nodig bij onze controlediensten; geen standaardlijstjes afvinken maar actief opsporen van rotte appels', aldus De Lange.

Reactie
Slachterijen en vleesverwerkers willen niet meegaan in de reactiestroom op de onthullling 'Er zijn allerlei partijen die een aanleiding zien om er iets over te zeggen. Maar wij wachten op de feiten. De tv-uitzending zelf is pas donderdag', zegt een woordvoerder van Vlees.nl, dat de communicatie namens de sector regelt.

De zegsman moet toegeven dat incidenten nooit voor 100 procent kunnen worden uitgesloten. Maar volgens hem zijn er nog helemaal geen bewijzen dat er darminhoud van geslachte dieren op het vlees terechtkomt. 'De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa) heeft deze week nog een rapport gepresenteerd. En daarin wordt met geen woord hierover gerept.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden