Kamer wil opheldering over nieuwe problemen bij de fiscus

Staatssecretaris Menno Snel van financiën (D66). Beeld ANP
Staatssecretaris Menno Snel van financiën (D66).Beeld ANP

Zowel coalitie- als oppositiepartijen zijn geschrokken van het nieuws in Trouw dat vele duizenden risicovolle belastingaangiften uit het midden- en kleinbedrijf niet worden gecontroleerd. De Belastingdienst kampt met grote personeelstekorten.

De Kamer vindt het niet uit leggen aan de ‘gewone belastingbetaler’ dat bedrijven niet kunnen worden gecontroleerd. Staatssecretaris Menno Snel van financiën moet uitleg geven, mogelijk dinsdag al in het vragenuur.

Uit een intern document, in bezit van deze krant, blijkt dat de risicovolle aangiften dateren uit 2016. Het gaat om ondernemers die geld lenen van hun eigen vennootschap, aangiften van stichtingen en verenigingen, en ondernemers die emigreren naar het buitenland. De Belastingdienst wil 90 procent van de verdachte aangiften niet verder in behandeling nemen en ‘conform’ afdoen.

Het is niet voor het eerst dat de fiscus in opspraak is vanwege personeelsproblemen. Voor de Kamer is de maat vol. VVD’er Helma Lodders: “Risicovolle aangiften niet controleren voelt niet eerlijk naar mensen en ondernemers die wel op een juiste manier aangifte invullen en belasting betalen.” Pieter Omtzigt (CDA): “Dit holt de belastingmoraal uit.” Bovendien loopt de staat zo veel inkomsten mis, aldus Omtzigt. Om welk bedrag het gaat, weet de Belastingdienst niet. Maar uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer uit 2016 blijkt dat het al snel om honderden miljoenen gaat.

Henk Nijboer van oppositiepartij PvdA noemt de situatie ‘buitengewoon ernstig’. “Dit mag de Belastingdienst nooit laten passeren.” De SP deelt de zorgen. De partijen dringen aan op een debat met Snel.

Lees ook:

Fiscus laat verdachte aangiften ongezien door

Wegens personeelstekorten worden duizenden risicovolle aangiften niet gecontroleerd. De Belastingdienst merkte die juist zelf aan voor extra controle.

Het piept en kraakt bij de Belastingdienst

De problemen bij de Belastingdienst als gevolg van de reorganisatie zijn nog niet voorbij. Sterker: er komen steeds nieuwe problemen bij, zoals dit keer de controles bij het midden- en kleinbedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden