Kamer wil kunnen debatteren over 'vertrouwelijke' EU-rapporten

Tweede kamer. Beeld anp
Tweede kamer.Beeld anp

De Tweede Kamer wil, in aanloop naar de EU-top van donderdag en vrijdag, kunnen debatteren over de concept-conclusies van die top. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt werd vorige week onderbroken door de minister toen hij hieruit wilde citeren.

Joost de Vries

Volgens het kabinet hebben deze documenten van de Europese Raad de classificatie 'limité' en is het niet de bedoeling dat hieruit wordt geciteerd. De Kamer denkt daar echter anders over. 'Wij moeten over alles kunnen praten.'

De concept-conclusies van de ER vormen de basis voor het tweedaagse debat van de aanstaande Europese top. Het is gebruikelijk dat in de aanloop naar een top door verschillende commissies en ambtenaren aan de concepten wordt gesleuteld. De concept-conclusies zijn in principe vertrouwelijk, maar in de praktijk worden deze steevast gelekt naar de pers.

CDA-Kamerlid Omtzigt vindt het 'echt bizar dat wij niet zouden mogen citeren uit een stuk dat overal wordt uitgedeeld en de basis vormt voor de conclusies in de Europese Raad'. Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken kan de Kamer 'alle inhoudelijke elementen waaraan in de concept-raadsconclusies wordt gerefereerd' bespreken, maar is het niet de bedoeling dat letterlijk uit de documenten wordt geciteerd. 'Ik verzoek uw Kamer er ook niet in een openbaar debat uit te citeren of anderszins elementen eruit publiek te maken.'

Het verzoek van de minister lijkt aan dovemansoren gericht. Een ruime meerderheid van de Kamer vroeg vandaag om de concept-conclusies toe te voegen aan de documenten die onderdeel uitmaken van het debat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden