Kamer wil juist meer geld voor achterstandskinderen

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Sander Dekker (VVD, onderwijs) zijn voorgenomen bezuinigingen op achterstandsbeleid in de grote steden intrekt. Een meerderheid van PvdA, D66, CDA en SP zet vraagtekens bij Dekkers stelling dat er minder achterstandskinderen te verwachten zijn door het stijgende opleidingsniveau van ouders.

De partijen scharen zich achter de brandbrief die de grote en middelgrote steden gisteren verstuurden. Daarin schrijven de gemeenten te vrezen voor 'afbraak van het in Nederland opgebouwde beleid rondom onderwijsachterstanden' als Dekker de komende jaren tientallen miljoenen euro's bezuinigt op de voorschoolse begeleiding.

"Ik vind niet dat er bezuinigd moet worden", zegt PvdA-Kamerlid Keklik Yücel. Zij wil dat er eerst een betere methode komt om problemen bij kinderen te voorspellen. "Nu wordt gezegd dat als een ouder basisonderwijs en een beetje voortgezet onderwijs heeft gevolgd, diegene geen taalachterstand heeft. Maar dat kan in een gesegregeerde wijk zelfs met een hbo-opleiding."

Dekker vindt dat elk kind de kans moet krijgen van een taalachterstand af te komen, of het nou in Rotterdam of Ridderkerk opgroeit. Hij vindt dat het grotestedengeld wel wat omlaag kan en wil een deel ervan over kleinere gemeenten verdelen; de Kamer wil er juist voor alle gemeenten geld bij.

Dat extra geld moet op het ministerie te vinden zijn, meent CDA-Kamerlid Michel Rog. "Zoek nou naar een oplossing", zegt hij richting Dekker. "Dan huren we maar wat minder consultants in", stelt D66-Kamerlid Paul van Meenen. Donderdag praten Kamer en kabinet verder over de kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden