Kamer wil goed plan voor oplossen pgb-problemen

zorg | De Kamer is bezorgd over de nieuwe manier van werken bij het uitbetalen van de pgb's. Zijn de problemen straks echt weg?

WILMA KIESKAMP en REDACTIE POLITIEK

"Welk scenario ligt er klaar?", vroeg VVD-Kamerlid Sjoerd Potters gisteren aan staatssecretaris Martin van Rijn, die verantwoordelijk is voor de langdurige zorg. De VVD had zelf een debat aangevraagd, vrij ongebruikelijk voor een regeringspartij. Het geeft aan hoe de politieke spanning rond de pgb's weer oploopt. De PvdA-staatssecretaris had eerder de Kamer beloofd voor 1 oktober met een definitieve oplossing te komen voor de aanhoudende problemen met de pgb's. Hij heeft een maand uitstel gevraagd. Van een meerderheid in de Tweede Kamer krijgt hij die, mits hij nu ook echt met het ultieme plan komt. De Kamer is noodgedwongen pragmatisch, een maand kan er nog wel bij na vele tegenslagen. Alleen oppositiepartijen CDA, SP en PVV geloven niet dat het nog goed komt.

Ook bij de fracties die Van Rijn nog een allerlaatste kans geven om de zaak op orde te brengen, klonk gisteren de frustratie door. "Wij hebben heel veel vragen over wat er na 1 november gaat gebeuren. We willen zekerheid dat de nieuwe manier van controleren werkt", zei PvdA-Kamerlid Marith Volp.

Er is genoeg reden tot zorg. Deze zomer had de Sociale Verzekeringsbank, die de pgb's uitbetaalt, de zaken nog steeds niet op orde. Uit een steekproef bleek dat de helft van de formulieren niet goed is ingevuld. Deze aanvragers krijgen nu nog wel hun geld, want tijdelijk is de regel 'eerst uitbetalen, dan controleren'. Maar vanaf volgende maand niet meer.

Veel pgb-houders klagen dat de bureaucratie nog steeds hemeltergend is. In het Kamerdebat kwam het voorbeeld voorbij van een moeder die voor haar gehandicapte zoon 65 pagina's formulieren moest invullen, met twintig keer haar rekeningnummer voor alle onderdelen van de zorg. De staatssecretaris erkent dat dit pijnlijk is voor ouders 'die toch al genoeg aan hun hoofd hebben'. Eén ding gaat goed: de pgb-houders kregen dit jaar hun geld altijd snel op de rekening, pas daarna wordt het stroperig.

Volgens Van Rijn zijn die problemen over een maand voorbij. Deels doordat de controles en formulieren onlangs minder omslachtig zijn gemaakt. Deels doordat pgb-houders actieve hulp krijgen van de Sociale Verzekeringsbank (SvB), als ze een formulier niet goed invullen. De SvB belde al 11.000 keer met persoonlijk advies, meldde de staatssecretaris aan de Kamer, en er komt extra personeel om deze herfst te zorgen dat niemand zijn pgb-geld hoeft mis te lopen door een ontbrekend vinkje op een formulier.

De oppositie ziet in zulke cijfers juist de bevestiging dat er nog veel mis is. "De staatssecretaris dekt de puinhoop nog steeds af", aldus Mona Keijzer van het CDA.

De komende maand komt Van Rijn ook met zijn definitieve oplossing, want de betalingen via de Sociale Verzekeringsbank zijn maar een tijdelijk noodverband. Er komt, in overleg met patiëntenorganisaties, een online 'portaal' waar pgb-houders hun declaraties kunen regelen.

De hamvraag: wie gaat de website beheren, en zorgen dat alles eindelijk op rolletjes loopt? Van Rijn voelt ook hier de druk. De zorgverzekeraars en gemeenten zijn al bezig om desnoods zelf het pgb te redden, door met een eigen website te komen.

undefined

In het kort

Staatssecretaris Van Rijn komt op 1 november met een definitieve oplossing voor de problemen met de persoonsgebonden budgetten.

Bij de Sociale Verzekeringsbank ging er tot recent nog veel mis met de aanvragen, vooral door de ingewikkelde formulieren.

Zo'n 120.000 mensen hebben een persoonsgebonden budget, onder wie veel ouders van kinderen met een handicap. Daarmee regelen ze zelf de noodzakelijke zorg aan huis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden