Kamer wil geen gesleutel aan genen van legkip

Een eendagskuiken Beeld anp
Een eendagskuikenBeeld anp

Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt helemaal niets voor onderzoek waarbij aan de genen van legkippen wordt gesleuteld. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil zo'n onderzoek mogelijk maken, omdat het kan voorkomen dat er haantjes worden geboren die economisch gezien geen waarde hebben voor de bedrijven met legkippen.

Jaarlijks worden nu zo'n 40 miljoen eendagshaantjes gedood kort nadat ze uit het ei zijn gekomen. Volgens wetenschappers gebeurt dat op een manier die belastend is voor de dieren. Door een lichtgevend kwallengen te koppelen aan de chromosomen van mannelijke kuikens zouden de eieren met haantjes er voor het broeden tussenuit kunnen worden gehaald. Dijksma wil verder onderzoek, vooral omdat ze anders het probleem met de eendagshaantjes niet snel ziet veranderen.

PvdA, SP, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden dat een economisch probleem van de sector niet moet worden opgelost door te rommelen met de dieren. Zij vinden dat er alternatieven zijn en voelen meer voor bijvoorbeeld de 'combikip', waarbij de geboren haantjes kunnen worden gebruikt voor de vleesconsumptie. 'Wij zien niets in glow in the dark-eieren, een ei dat licht geeft als er een haantje in zit', stelde Sjoera Dikkers (PvdA).

SP'er Henk van Gerven vindt dat dieren steeds meer als dingen worden behandeld. 'Je moet niet knutselen met een lichtgevend kwallengen bij kippen om de praktijken bij de bio-industrie in stand te houden.' Jesse Klaver (GroenLinks): 'Dit levert een bijdrage om de huidige situatie te behouden en het moet juist anders'.

Dijksma gaf aan dat er sowieso verder wordt gekeken naar de ontwikkeling van de combikip. Ook zij vindt dat niet lichtvaardig een besluit moet worden genomen over dit onderzoek waarbij dieren genetisch worden aangepast, maar zij wil op voorhand ook geen alternatieven uitsluiten. Het onderzoek zou 2 jaar moeten duren en daarna kan de Kamer alsnog besluiten of de kennis moet worden toegepast, aldus Dijksma die de stemming in de Kamer over het onderzoek afwacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden