Kamer wil geen gasboringen bij Schiermonnikoog

null Beeld anp
Beeld anp

De proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog moeten worden afgeblazen. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich daar vandaag voor uitgesproken.

Redactie

PvdA, GroenLinks, SP, D66, ChristenUnie, 50PLUS, Partij voor de Dieren en de fracties Van Vliet en Klein willen niet dat er in natuurgebieden naar gas wordt gespeurd. Om die reden keerde de Kamer zich eerder ook al tegen mogelijke gasboringen bij Terschelling. Waarom zou je toestemming geven voor een proefboring terwijl je weet dat de Kamer daar nooit gaswinning gaat toestaan, vraagt onder meer de PvdA zich af.

"Als we wisten dat er op grote schaal goed gas zat dan zou dat helaas al lang aangeboord zijn", zei Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). "Bij Schiermonnikoog zoeken ze naar de laatste restjes 'rommelgas'. Daar moet je die mooie Waddeneilanden niet voor overhoop halen."

Bananenrepubliek
Minister Henk Kamp (economische zaken) stelde eerder dat hij de vergunning voor de proefboring niet kon weigeren. Hij benadrukte dat het 'hier geen bananenrepubliek is' en dat hij dus de procedures moet volgen.

De vergunning is in 2013 gegeven aan het Franse energiebedrijf Engie. Vorige week herinnerde Kamp de Kamer eraan dat niemand daar destijds bezwaar tegen maakte. Nu, drie jaar later, heeft Engie alle procedures doorlopen om twee andere, vereiste vergunningen te kunnen krijgen. In de winter van 2017/2018 is de eerste proefboring, in een beschermd natuurgebied vlak boven het eiland. De tweede boring volgt een jaar later, een paar kilometer verder naar het noorden. Volgens de minister is de hinder beperkt, mede doordat de activiteiten buiten het toeristenseizoen plaatsvinden.

Geen uitgemaakte zaak
Kamp gaf ook aan dat het nog helemaal geen uitgemaakte zaak is dat er ook inderdaad gas gewonnen gaat worden bij Schiermonnikoog. Hij vindt het dan ook niet correct dat Kamerleden zich steeds in een vroeg stadium al tegen gasboringen keren.

De kleine gasvelden zijn volgens de minister onder meer belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat Nederland minder afhankelijk is van buitenlands gas.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden