Kamer wil betere informatie over belastingafspraken

null Beeld AP
Beeld AP

De Tweede Kamer reageert verontwaardigd op het belastingvoordeel van 169 miljoen dollar dat multinational Procter & Gamble kreeg van een lokale Rotterdamse inspecteur. 

Regeringspartij CDA wil dat Menno Snel (D66), de nieuwe staatssecretaris van financiën, met spoed het centrale register op orde maakt van de afspraken staan tussen de Belastingdienst en multinationals, de zogeheten ‘rulings’. De SP wil een debat over ‘Paradise Papers’, de serie onthullingen in Trouw en andere kranten wereldwijd over belastingontwijking.

Centraal register

Dat er een centraal register komt van afspraken over het betalen van belasting door grote bedrijven is al heel lang een wens van de Kamer. Dat project loopt vertraging op. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: “Ik begin te begrijpen hoe dat komt. Op het ministerie van financiën is niet duidelijk welke gegevens er zijn en waar ze liggen. Nederland mist ook al steeds de deadline voor het uitwisselen van gegevens over rulings met buitenlandse belastingdiensten. Die andere landen zijn overigens ook niet heel actief.”

De belastingafspraak met Procter&Gamble is de eerste ruling die openbaar wordt. Het blijkt dat de lokale inspecteur op het Rotterdamse kantoor van de Belastingdienst persoonlijk toestemming gaf voor het onbelast doorsluizen van 676 miljoen dollar naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden. De multinational bespaart zo 169 miljoen aan belastingen.

Dergelijke beslissingen moeten inspecteurs voorleggen aan een speciaal team van specialisten bij de centrale Belastingdienst. Het is onduidelijk waarom dat niet is gebeurd en of er vaker afspraken over grote bedragen buiten het zicht van de top van de Belastingdienst blijven.

Geheime afspraken

De Nederlandse fiscus heeft duizenden rulings gemaakt met grote bedrijven. Die willen graag weten graag weten wat ze moeten betalen voordat zij zich in Nederland vestigen. De afspraken zijn geheim omdat bedrijven hun financiële gegevens concurrentiegevoelig vinden.

“Zolang wij er niet in slagen om een centraal register van rulings op te zetten, wordt controle lastig”, zegt Omtzigt. “Als het register wel op orde is, moeten experts nagaan of deze afspraken kloppen en of wij dat wel moeten willen.” Over wanneer dat register er moet zijn, laat Omtzigt zich niet uit. “Daar moeten wij nog eens goed over praten.”

Kamerlid Steven van Weyenberg van D66 wil dat de Algemene Rekenkamer naar de rulings gaat kijken. Maar hij concludeert al: “De regels die dit soort belastingconstructies mogelijk maken moeten wij veranderen.” In het regeerakkoord hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat belastingontwijking bestreden moet worden. Naar aanleiding van ‘Panama Papers’, de eerdere serie onthullingen in onder meer Trouw en Het Financieele Dagblad, wordt het verzamelen van informatie en de opsporingscapaciteit van de Belastingdienst verbeterd. “Er komt meer transparantie”, belooft het nieuwe kabinet verder.  

Lees hier meer over de afspraak tussen de Belastingdienst en Procter & Gamble. 

Meer onthullingen en achtergronden over de Paradise Papers vindt u in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden