Kamer wil af van verkoop natuurgebieden

Staatsbosbeheer heeft geld nodig en zet grond te koop op internet 'Kapitaalvernietiging'

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) over de dreigende verkoop van natuurgebieden door Staatsbosbeheer.

Het is de bedoeling dat geïnteresseerden vanaf mei via internet kunnen bieden op stukjes grond. Staatsbosbeheer start met de verkoop van 128 hectare natuur in de gemeenten Hellendoorn en Wierden, verdeeld over 76 kavels. Hoeveel grond de organisatie de komende jaren van de hand wil doen, is nog onduidelijk.

Een meerderheid van de Kamer wil niet dat er gebieden in de verkoop gaan, zolang staatssecretaris Dijksma niet duidelijk heeft gemaakt wat zij de komende jaren met de natuur van plan is. "Wij vrezen dat er onomkeerbare besluiten worden genomen", zegt PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi.

Staatsbosbeheer ziet zich genoodzaakt natuur te verkopen, zegt woordvoerder Joke Bijl. Er moet deze kabinetsperiode 100 miljoen euro worden overgemaakt aan het Rijk. Deze verplichting stamt uit het regeerakkoord van het vorige kabinet en is niet teruggedraaid door Rutte II. "Staatsbosbeheer heeft geen groot eigen vermogen", zegt Bijl. "Het is heel vervelend dat deze verkoop nodig is."

De afspraak tussen kabinet en Staatsbosbeheer is dat er alleen grond wordt verkocht buiten de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat is het netwerk van kleine en grote natuurgebieden in Nederland, waarbinnen extra aandacht is voor de biodiversiteit. Het is onduidelijk hoe groot deze EHS precies wordt en welke stukken bos erbij worden aangesloten. De provincies, die vanaf dit jaar verantwoordelijk zijn voor het natuurbeheer, moeten deze Ecologische Hoofdstructuur nog precies vormgeven.

D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wil van Dijksma weten welke natuurgebieden op de verkooplijst van Staatsbosbeheer staan. Ze vreest 'kapitaalvernietiging'. Het kan zijn, zegt Van Veldhoven, dat er straks natuur wordt verkocht dat als ruilgrond nodig is om andere gebieden te verwerven die nodig zijn voor de EHS. PvdA-collega Jacobi heeft gehoord dat Staatsbosbeheer grond kwijt wil waar dassenburchten zijn. "Daar hebben we juist veel geld in geïnvesteerd. Die natuur mogen we niet kwijtraken." Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren ziet 'barstjes in dit kabinet' ontstaan. "Dijksma wekt de suggestie dat ze afscheid neemt van het beleid van haar voorganger Henk Bleker, maar dan zou je ook verwachten dat deze natuurverkoop wordt ingetrokken."

In principe kan iedereen op de kavels van Staatsbosbeheer bieden. Het gaat om houtwallen, bossen, bermen, stukken weiland en vennetjes. Staatsbosbeheer beheert versnipperd over Nederland 17.000 hectare natuur buiten de EHS. Het is niet de bedoeling dat alles wordt verkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden