Kamer vreest einde daling verkeersdoden

Verzet tegen korten VVN en SWOV

Door de bijdrage aan verkeersveiligheidsorganisaties als Veilig Verkeer Nederland (VVN) te halveren, komen kabinetsplannen voor minder verkeersdoden ernstig in het geding. Dat stelt een ruime Kamermeerderheid van oppositiepartijen en het CDA. De partijen eisen vandaag dat minister Schultz (VVD, infrastructuur en milieu) het plan opnieuw bekijkt.

De halvering raakt naast VVN ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De organisatie is minder bekend, maar doet al sinds 1962 onderzoek naar verkeerszaken. Volgens de SP is het mede dankzij de SWOV dat het aantal verkeersdoden is gedaald van 3200 in 1970 naar 640 in 2010. De organisatie stond aan de wieg van de introductie van de rotonde en de traumahelikopter in Nederland. De ANWB spreekt over een 'onverantwoorde' bezuiniging op een 'topinstituut'.

Zowel VVN als de SWOV moet het met ruim twee miljoen minder doen. De in juni aangekondigde bezuiniging begint klein in 2013, maar loopt op tot 50 procent in 2015. Voor de SWOV, dat vrijwel geen andere geldschieters heeft, betekent dit bijna een halvering van de inkomsten. Samenwerking met de markt, zoals het kabinet wil, is volgens directeur Fred Wegman onrealistisch omdat de overheid op dit terrein verreweg de grootste investeerder is. Verzekeraars, een andere belangrijke partij, zouden door onderlinge concurrentie niet bereid zijn om mee te betalen aan onderzoek dat voor iedereen beschikbaar komt.

Veilig Verkeer Nederland krijgt zijn inkomsten vooral van donateurs, sponsors en projectsubsidies. Maar omdat ook eenmalige rijksbijdragen worden gekort, vreest VVN voor de toekomst van 200.000 verkeersexamens op basisscholen en ongeveer 50.000 verkeersbrigadiers.

"Het gaat om relatief kleine budgetten, terwijl de maatschappelijke kosten van verkeersongevallen jaarlijks twaalf miljard bedragen", zegt CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden