Kamer voor verhogen minimumjeugdloon

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken.Beeld anp

De Tweede Kamer is voor een substantiële verhoging van het minimumjeugdloon. Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken moet daar op korte termijn voorstellen voor doen, aldus een Kamermeerderheid in een motie die was ingediend door D66. De motie kreeg steun van onder meer de PvdA, SP, ChristenUnie en GroenLinks.

Asscher heeft eerder al gezegd dat hij met een reactie komt op pleidooien van onder meer jongerenbeweging FNV Young & United om te komen tot een hoger minimumloon voor jongeren tot 23. Maar de Kamer vindt dat Asscher daarmee niet moet dralen en zet de PvdA-minister nu een beetje onder druk.

Het minimumjeugdloon moet omhoog en het moet meer gelijk worden getrokken met het reguliere wettelijk minimumloon, aldus de motie. 'Ik vind het gek dat iemand van 18 nu maar 45 procent verdient van waar iemand van 23 recht op heeft, terwijl mensen op die leeftijd al wel volwassen zijn', zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij wijst er op dat achttienjarigen mogen stemmen en autorijden, maar nog geen recht hebben op een volwassen minimumloon.

FNV Young & United is blij met de uitspraak van de Kamer. 'Een historische stap, afgedwongen door maandenlange acties van de jongeren van Young & United, maar we zijn er nog niet', zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. 'Het wettelijk minimumloon is 9 euro per uur en geldt voor werkenden van 23 jaar en ouder. Het is goed dat eindelijk wordt ingezien dat een achttienjarige die hetzelfde werk verricht, maar nu slechts 45 procent verdient van een 23-jarige, recht heeft op hetzelfde.'

Young & United overhandigde eerder aan minister Asscher meer dan 130.000 handtekeningen voor een volwassen loon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden