Kamer voor laatste keer bijeen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is woensdag voor het laatst bijeengekomen in de 'oude' samenstelling. Donderdag is de installatie van de 150 leden van de nieuwe Kamer, die vorige week bij de parlementsverkiezingen zijn gekozen.

Premier Jan Peter Balkenende woonde de afscheidsbijeenkomst bij. Scheidend Kamervoorzitter Frans Weisglas sprak 69 vertrekkende parlementariërs toe. Hij trok extra tijd uit voor langzittende Kamerleden als Klaas de Vries (PvdA), Ella Kalsbeek (PvdA) en Bert Bakker (D66).

Ook Weisglas nam afscheid. Het vertrek van zeventig leden vindt Weisglas eigenlijk te veel. Hij vindt dat de vernieuwing bij politieke partijen de laatste jaren te ver wordt doorgevoerd. Met het vertrek van veel leden verliest het parlement veel ervaring en collectief geheugen, aldus Weisglas in zijn laatste toespraak.

Lintjes

De Kamervoorzitter speldde lintjes op bij zeven vertrekkende Kamerleden. Boris Dittrich, Pieter Hofstra, Henk de Haan, Aart Mosterd, Niny van Oerle, Saskia Noorman-Den Uyl en Bart van Winsen werden Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bibi de Vries liet zich de koninklijke onderscheiding een dag eerder uitreiken door de burgemeester van Den Haag. Allen zaten twaalf jaar in de Tweede Kamer of maakten die periode vol met eerdere publieke functies.

Weisglas (VVD) werd zelf uitgeluid door de eerste ondervoorzitter van de Kamer, CDA'er Jan ten Hoopen. Die wees erop dat Weisglas de eerste Kamervoorzitter was die via vrije verkiezingen werd gekozen. Vroeger kwam de benoeming van de Kamervoorzitter altijd in politieke achterkamertjes tot stand.

Weisglas zorgde ook voor een aantal vernieuwingen in de werkwijze van de Kamer, aldus Ten Hoopen. Zo voerde hij de regel in dat er een spoeddebat kan worden gehouden als dertig van de 150 Kamerleden dat willen. Er is dus geen Kamermeerderheid meer nodig voor een spoeddebat. Ook heeft Weisglas ervoor gezorgd dat het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer losser, levendiger en spontaner is geworden, zei Ten Hoopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden