Kamer vindt ivf tot vijftig jaar prima

In de politiek leven alleen bij de kleine christelijke partijen bezwaren tegen het verhogen van de leeftijd waarop een embryo in de baarmoeder kan worden teruggeplaatst. "De leeftijd waarop ivf kan, bepaalt de arts, op basis van medische inzichten. Dat is niet de taak van de politicus", zegt CDA-woordvoerster Hanke Bruins Slot. De Kamer is om advies gevraagd over de leeftijdsgrens, die nu in Nederland bij 44 ligt. Woensdag liet minister Schippers de Kamer weten dat dit volgens artsen tot en met het 49ste jaar kan, zonder dat er onverantwoorde medische risico's worden genomen. Artsen kunnen de nieuwe grens in een richtlijn opnemen. Kamer en minister staan daar formeel buiten.

PvdA en GroenLinks zijn blij dat de vrouwen straks niet meer naar het buitenland hoeven. "En we worden ook gewoon ouder", zegt PvdA-ster Agnes Wolbert, die als politica graag buiten de discussie over de voor- en nadelen van ouder moederschap wil blijven.

De SGP wil die discussie wel. De partij is niet perse tegen ivf, maar vindt wel dat de maximumleeftijd dicht bij de natuurlijke grens voor zwangerschap moet blijven, zoals dat bij adoptie ook het geval is. Fractieleider Kees van der Staaij vraagt zich ook af of het in het belang van kinderen is om een oudere moeder te hebben. "Hoe is het om als puber een moeder te hebben die achter de rollator loopt?"

Schippers wil de behandeling van vrouwen van 43-plus niet vergoeden, zoals dat tot 43 wel gebeurt. Het CDA sluit zich daarbij aan. De PvdA vindt het wel 'de volgende logische stap' om ook de ivf van oudere vrouwen in het pakket op te nemen. GroenLinks twijfelt. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is bezorgd dat straks alleen bemiddelder vrouwen ivf boven de 44 jaar kunnen betalen, maar hoopt ook dat de leeftijdsgrens vrouwen aan kan sporen om sneller te beslissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden