Kamer: Verwesterd te vaag begrip

Oppositie vermoedt afspraak met PVV

Minister Leers van immigratie en asiel introduceerde afgelopen vrijdag een nieuw criterium bij de asielaanvraag: verwesterd zijn. Het 14-jarige Afghaanse meisje Sahar voldoet volgens hem aan dat criterium en mag blijven. Maar wat betekent verwesterd zijn eigenlijk?

Volgens Leers moeten meisjes bewijzen dat zij hun aangenomen westerse gewoontes in Afghanistan moeten 'verloochenen', waardoor zij onder grote psychische druk komen te staan. Leers noemde een voorbeeld van een westerse levensstijl die in Afghanistan niet gepast is: meisjes die hun mening uiten. De minister benadrukte ook dat elk gezin anders is en hij elk geval apart wil beoordelen.

Dat is net waar het volgens verschillende fracties in de Kamer wringt. Het zou naar willekeur neigen. De partijen willen daarom meer duidelijkheid van de minister. Is een Afghaans meisje dat een hoofddoek draagt, bijvoorbeeld westers genoeg om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning? Moet zij genoeg Nederlandse vrienden hebben? Moet zij een iPod bij zich dragen?

Een aantal Kamerleden vraagt zich zelfs af of de term wel goed te definiëren is. D66-Kamerlid Gerard Schouw: "Ik zou niet weten wat verwesterd betekent. Het richt zich kennelijk op meisjes die hier minimaal acht jaar wonen en hier naar school gaan. Maar waarom geldt het dan specifiek voor meisjes uit Afghanistan en niet voor jongens of meisjes uit andere landen?"

Ook PvdA-Kamerlid Hans Spekman vindt de term verwesterd te vaag. Hij ziet meer in de term geworteld zijn en werkt aan een initiatiefwetsvoorstel dat dat als uitgangspunt neemt. Het verschil met het voorstel van Leers is dat het geldt voor alle kinderen.

Dat Leers er toch voor koos zo specifiek te zijn over Afghaanse meisjes, vindt de oppositie verdacht. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vermoedt een afspraak tussen de minister en gedoogpartner PVV. Die partij stelde in een reactie dat door de nieuwe criteria van Leers er in plaats van honderden verblijfsvergunningen, waarschijnlijk maar enkele tientallen meisjes hier mogen blijven. Volgens Dibi is die reactie opvallend mild, omdat de PVV een tijdje terug nog opriep tot uitzetting van Sahar. Het GroenLinks-Kamerlid wil daarom de minister vandaag nog naar de Kamer roepen voor een spoeddebat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden