Kamer verdeeld over resultaten reïntegratie

We geven honderden miljoenen uit om mensen aan werk te helpen. Iedereen heeft eigen cijfers om aan te tonen of dat wel of niet werkt.

Het kost een half miljoen om één werkloze aan het werk te helpen, klonk het gisteren in de Tweede Kamer. Sinds gemeenten en uitkeringsinstanties niet meer simpelweg uitkeringen uitdelen maar proberen mensen aan werk, een cursus of een andere activiteit te helpen, zijn de verwijten van geldsmijterij niet van de lucht.

Het komende jaar staat er dan ook een bezuiniging van 350 miljoen euro in de boeken voor het reïntegreren van werklozen en gedeeltelijk arbeidsgehandicapten. Bij de overgebleven anderhalf miljard doemen beelden op van inhalige managers die werklozen zinloze massacursussen laten doen en geld opstrijken door hun klanten voor een scherm met vacatures te zetten.

Dat moet beter worden verantwoord, vindt CDA’er Van Hijum, ’voor het draagvlak’. Maar dat ondermijnde draagvlak komt ook door de parlementariërs zelf, zei waarschuwde minister Donner van sociale zaken gisteren in een Kamerdebat. SP’er Lempens blijft roepen om een parlementaire enquête naar de ’reïntegraaidienst’. VVD’er Nicolai vindt het ’een schande dat wij jaar in jaar uit 2 miljard euro over de balk gooien’.

Alleen GroenLinks en de PvdA zijn het met de bewindslieden eens dat een groot deel van het geld zinnig wordt besteed. Er kan een hoop beter, maar om al het geld voor reïntegratie op één hoop te gooien, gaat die fracties te ver. Het geld gaat ook naar ondersteuning bij werk van arbeidsongeschikten, naar taalcursussen en scholing. Spekman (PvdA): „Niet iedereen kan doorstromen naar gewoon werk, maar mensen krijgen wel zelfwaardering door gesubsidieerde banen.”

Uit de schaarse onderzoeken naar effecten van reïntegratie blijkt dat het verschil tussen kans op een baan met of zonder traject niet ver uit elkaar loopt. Ieder gebruikt die gegevens naar eigen inzicht.

Zo schrikte onderzoeksinstituut Nicis de Kamer op met de bewering dat het meer dan een half miljard euro kost om één werkloze aan het werk te helpen. Het instituut pakte al het geld dat gemeenten vorig jaar voor reïntegratie kregen bij elkaar en deelde het door het aantal mensen dat extra aan het werk zijn geholpen. Behoorlijk kort door de bocht, want de 1,45 miljard is nooit alleen bedoeld geweest om mensen aan het werk te helpen.

Ook op juichende berichten van Sociale Zaken en de reïntegratiebedrijven valt wat af te dingen. Meer dan veertig procent van de mensen die een traject hebben gevolgd, vindt voor langere tijd een baan. De bewindslieden schrijven dat dit ’als gevolg van’ het traject is gebeurd. De branchevereniging van reïntegratiebedrijven laat weten dat het percentage oploopt. Beide partijen trekken er niet het aantal mensen af dat zonder hulp ook wel werk zou hebben gevonden.

De schimmigheid zal de komende jaren niet minder worden. Er komt beter toezicht, maar gemeenten mogen nog meer dan in het verleden zelf bepalen wat ze met reïntegratiegeld doen.

Dat zal weer leiden tot cijfers die iedereen naar eigen belang kan gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden