Kamer verdeeld over regels voor tuinders

Twist over uitgifte werkvergunning Roemenen en Bulgaren

Tuinders zijn boos op minister Kamp van sociale zaken. Al jaren plukken Roemenen en Bulgaren aardbeien en kweken ze bomen. Kamp wil nu terughoudend zijn met de uitgifte van werkvergunningen waardoor de tuinders afscheid moeten nemen van hun jaarlijks terugkerende krachten. Een plotselinge verandering, zeggen de tuinders. De regels zijn niet veranderd, zegt Kamp.

Gisteren vochten ze het uit voor de rechter en debatteerde de Kamer over de kwestie met de minister. CDA, D66 en ChristenUnie willen dat de minister dit de tuinders niet aandoet. De VVD wil een beter overgangsregime, maar steunt de aanscherping wel. PvdA, PVV, SP en GroenLinks vinden het goed dat de minister terughoudender wordt bij het geven van werkvergunningen.

Wat zeggen voor- en tegenstanders? De standpunten op een rij.

Tegen: De minister is ineens veel strenger bij het toelaten van Roemenen en Bulgaren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat is een plotselinge en onaangekondigde beleidswijziging die de tuinders in een onmogelijke positie plaatst.

Voor: Het beleid is altijd hetzelfde geweest. In de regels die al heel lang bestaan moeten werkgevers eerst kijken naar de eigen markt, daar hoort ook de EU bij. Daarna pas naar landen waarvoor een vergunning nodig is.

Tegen: Maar de regels voor Roemenen en Bulgaren zijn strenger geworden. Dat is in strijd met het Europese recht.

Voor: De regels zijn niet strenger, ze worden gehandhaafd. Dat is geen nieuw beleid, maar uitvoering van het beleid. Om de tuinders te sparen, helpt het UWV tot juli intensief bij het vinden van geschikt personeel.

Tegen: Een tuinder moet al naar uitzendbureaus gaan, met de lokale werkcoach overleggen en op andere manieren mensen zoeken. Pas als alles is geprobeerd mag hij grijpen naar werkvergunningen. Geen reden voor verandering dus.

Voor: Die afspraken blijven staan. Maar de tuinders worden niet meer op hun blauwe ogen geloofd als ze zeggen dat ze genoeg hebben gezocht naar beschikbare werknemers. De uitzendbureaus zeggen dat ze geschikte mensen kunnen leveren uit EU-landen. Dat had het UWV nooit zo goed in beeld. Nu wel.

Tegen: De afgelopen jaren konden uitzendbureaus ook nooit voldoende mensen leveren. Nu sturen ze een brief dat het wel kan, maar dat is nog geen garantie. De arbeidsmarkt is alleen maar krapper geworden. Ook de Polen gaan werken in de industrie of de bouw als ze de keuze hebben.

Voor: Dan moeten de tuinders maar een normaal loon betalen voor het zware werk. Het ministerie hoort van uitzendbureaus dat de tuinders zelf vaak niet mee wilden werken. Bovendien krijgen bijstandsgerechtigden binnenkort echt geen uitkering meer als ze werk weigeren. Dat moet ook helpen.

Tegen: Tuinders hebben al zo vaak geprobeerd om met Nederlandse werklozen te werken. Die stoppen na een paar uur werken omdat het te zwaar is. Door dit aan het begin van het seizoen te doen drijft de minister een substantieel aantal bedrijven aan de rand van het faillissement.

Voor: Dat is helemaal niet bewezen. Er wordt nog steeds hetzelfde traject gevolgd. Als een tuinder geen werknemer kan vinden mag er altijd nog in uiterste instantie een tewerkstellingsvergunning worden afgegeven. Maar er moet wel terughoudend mee worden omgegaan.

De rechter doet op 4 mei uitspraak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden