Kamer verbaasd over misstanden in zorg

(Novum) - De Tweede Kamer reageert verbaasd op een rapport over de arbeidsomstandigheden bij zorginstellingen. Volgens de Arbeidsinspectie zijn die bij een kwart van de instellingen niet zoals het hoort. "Onbegrijpelijk dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid niet nemen", zegt Janneke Schermers van het CDA.

Zeventig procent van de verpleegkundigen heeft last van rug, nek en benen. Ook wordt het personeel onnodig blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Medewerkers worden vaak te zwaar belast. De accommodatie maakt ingrijpen vaak onmogelijk, stelt de Arbeidsinspectie. Het aantal meldingen van agressie neemt toe.

Schermers zegt niet te begrijpen waarom werkgevers niet betere instructies verstrekken. "Zo zijn er bijvoorbeeld vaak tilliften aanwezig, maar die worden niet gebruikt." SP-Kamerlid Henk van Gerven sluit zich hierbij aan. Hij kondigt aan de minister en de staatssecretaris van Volksgezondheid om opheldering te vragen. Van Gerven vraagt zich af hoe de stijgende productie in de zorg zich verhoudt tot de werkdruk en het naleven van de arboregels. "Die moeten altijd worden nageleefd."

Anouschka van Miltenburg (VVD) zegt dat ze ontzettend verbaasd is. Het Kamerlid meldt niet te begrijpen waarom een sector die zoveel moeite heeft met het vinden van het personeel zo slecht voor de medewerkers zorgt. "Schandalig. Zo'n passieve houding, terwijl vaak eenvoudige oplossingen te bedenken zijn", zegt Van Miltenburg.

Fleur Agema van de PVV zegt dat ze zich vooral zorgen maakt over de toename van het geweld tegen het personeel. Nieuwe controles van de arbeidsinspectie hebben volgens haar weinig zin. Ze vindt dat nu moet worden besloten medewerkers te beschermen door de inzet van meer beveiligingspersoneel en politiemensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden