Kamer valt massaal over woordkeuze Rutte

Het leek een kort debat te worden zonder al te veel vragen. Tot de premier aan het woord kwam.

Over Nederlandse raddraaiers zei minister-president Rutte: "Ik schaam me", tegen Nederlands-Turkse oproerkraaiers 'pleur op'. Hij en PvdA-leider Diederik Samsom bellen elkaar al vier jaar minstens iedere dag. Ze zijn behoorlijk aan elkaars nukken gewend, maar dit ging Samsom echt te ver. Of Rutte wel doorheeft dat hij daarmee de suggestie wekt dat hij een hele groep in Nederland geboren en getogen mensen terug naar Turkije lijkt te wensen, vroeg Samsom hem gisteren.

Samsom was niet de enige die viel over de onbehouwen woorden van de premier, drie weken geleden in VPRO's 'Zomergasten'. Bijna de hele Tweede Kamer was gisteren gebelgd dat Rutte doorwrochte pleidooien houdt over Nederlandse waarden, maar bijna tegelijk als de eerste de beste Haagse lefgozer tegen burgers roept dat ze hun biezen moeten pakken. De één omdat hij daarmee Turkse Nederlanders lijkt weg te wensen, de ander omdat het doodgewoon te grof is.

"Die woorden doen meer dan het stellen van een norm", zei GroenLinkser Jesse Klaver. "Die sluiten uit." Kees van der Staaij van de SGP: "Waarom zegt u niet iets waarvan wij niet aan onze kinderen hoeven uit te leggen dat je dat niet mag zeggen?"

undefined

Zes vragen

Het leek gisteren even alsof de eerste termijn van de Algemene Politieke Beschouwingen voorbij waren gegaan zonder dat er noemenswaardige vragen waren gesteld. Teletekst meldde gisterochtend dat Rutte maar zes vragen te beantwoorden had. Voor het eerst sinds mensenheugenis leek de tweede dag van het debat nog voor de dinerpauze te kunnen worden afgerond - tot Rutte aan het woord kwam. Niet alleen hadden zijn ambtenaren diep verborgen in alle betogen tóch nog allerlei vragen weten te vinden, ook bleek de Kamer niet van plan te zijn het hem makkelijk te maken.

De minister-president kwam nog een tweede keer in de knel vanwege een privé-opvatting. "Het premierschap is geen hinderlijke onderbreking van de verkiezingscampagne", wierp Buma Rutte voor de voeten, toen het ging over de Wet werk en zekerheid, een pronkstuk van vicepremier en PvdA-minister Asscher. Over dat onderwerp had Rutte zich onlangs uitgelaten op een conferentie van ondernemers. Althans: hij zei er dat hij maar beter niet kon zeggen wat hij écht denkt van de wet, 'anders hebben we een kabinetscrisis'. Het bleek zijn mening als VVD'er, want tegen de Tweede Kamer zei Rutte later weer dat er met de wet goed te werken is. "Ik weet niet of de premier het doorheeft", zei Buma, "maar bij de één A zeggen en bij de ander B doen, is precies de reden dat hij door niemand meer wordt geloofd".

"Meneer Buma heeft het kanon naar buiten gereden", reageerde Rutte, "Maar dit is het normale politieke werk."

undefined

Oekraïne

Ook was de Kamer ontevreden over het uitblijven van een antwoord op het Oekraïnereferendum. Inmiddels is het bijna een half jaar geleden sinds de Nederlandse kiezers kozen tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Rutte zegt nog altijd te zoeken naar een adequate vertaling van dat signaal. Dat duurt zelfs Alexander Pechtold, fervent voorstander van het verdrag, inmiddels te lang. "Op 6 april is 61 procent van de kiezers heel duidelijk geweest, zij hebben gezegd: 'Nee'. Laat maar zien in Europa: Nederland ratificeert niet en dit zijn de effecten", vroeg Pechtold. "De premier denkt toch niet: straks is er het argument dat er verkiezingen zijn en dan leg ik dit gewoon heerlijk op de tafel van een nieuw te vormen coalitie?"

En dan was er nog de Kamerbrede wens om vluchtelingen taalcursussen te geven, meteen na aankomst. Vorig jaar al nam de Kamer een motie van die strekking aan, maar Rutte blijft erbij dat het vroeg genoeg is om daarmee te beginnen zodra ze een status hebben.

Opnieuw werd Rutte om de oren geslagen met zijn eigen waarden en normen. Pechtold: "We hebben hier een hele discussie over tweedeling, over verschillende werelden, over de grondrechten in dit land en over identiteit. Dat begint toch met dat je die Grondwet en alles kunt lezen en dus met taalcursussen?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden