Kamer twist over ombudsman

Kritiek parlementariërs op voordracht Van Woerkom. 'Dit lijkt op achterkamertjespolitiek.'

Onrust over voordracht

Binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland is onrust ontstaan over de voordracht van Van Woerkom. Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), het Landelijk Beraad Marokkanen en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland hebben zich tegen de voordracht uitgesproken. Op Petities24.com is de petitie 'Stop de voordracht Guido van Woerkom' door ruim duizend mensen ondertekend. Ook is er onder dezelfde titel een Facebookpagina opgezet die door bijna driehonderd mensen wordt gevolgd.

Van Woerkom trekt zich niet terug, maar wil wel praten met de SMN, zei hij dit weekeinde tegen het ANP: "Ik heb vier jaar geleden een zeer onhandige uitspraak gedaan. Ik heb daar toen afstand van genomen en mijn excuses aangeboden. Die waren aanvaard. Ik betreur het zeer dat het nu weer opduikt. Jammer dat de discussie tussen de bevolkingsgroepen nu oplaait. Dat is niet nuttig, het helpt niet om tegenstellingen om te lossen. En juist een ombudsman is ervoor om dat te doen."

De Tweede Kamer zit in een lastig parket met de voordracht van scheidend ANWB-baas Guido van Woerkom als Nationale Ombudsman. Morgen stemt de plenaire Tweede Kamer over zijn benoeming.

De afgelopen dagen is ophef ontstaan over zijn uitspraak uit 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat er 'weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten'. Hij heeft hiervoor zijn excuses aangeboden en gezegd dat hij daarmee de kwaliteit van de taxichauffeurs aan de kaak wilde stellen.

Van Woerkom is als ANWB-voorzitter lobbyist voor het belang van de automobilist en actief VVD'er. Diverse Kamerleden zeggen dat deze benoeming 'de geur heeft van achterkamertjespolitiek'. Zij zeggen dat de Nationale Ombudsman een 'instituut van gezag, onbesproken gedrag, objectiviteit en neutraliteit' moet zijn en dat dit met Van Woerkom lastig kan worden omdat hij Marokkanen op een negatieve manier wegzet - zeker omdat de vorige ombudsman Alex Brenninkmeijer zich juist uitsprak tegen discriminatie. Hoe moet Van Woerkom bijvoorbeeld onbevooroordeeld overkomen na de presentatie van een onderzoek naar etnisch profileren van Marokkanen door de politie, vragen zij zich af. De Kamerleden willen anoniem blijven omdat zij deze kwestie nog in hun fracties moeten bespreken.

De voordracht van Van Woerkom is officieel gedaan door de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken onder voorzitterschap van D66-Kamerlid Berndsen. Maar in de praktijk ging het om een vijftal Kamerleden van de VVD, PvdA, D66, CDA en de SP die werden benoemd om de kandidaten te selecteren. Deze subcommissie koos ervoor één kandidaat voor te dragen. Dat is per brief gebeurd met daaronder de handtekening van Berndsen. Zij bevestigt deze gang van zaken, maar zij zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de omstreden uitspraak van Van Woerkom.

Maar volgens de Wet Nationale Ombudsman moeten drie namen worden voorgedragen, zodat de Kamer kan kiezen. Als Van Woerkom morgen wordt weggestemd, moet er mogelijk een nieuwe procedure worden opgestart. Berndsen: "Er kunnen inderdaad drie kandidaten aan de plenaire Tweede Kamer worden voorgedragen, maar dat hoeft niet. De subcommissie heeft ervoor gekozen om de beste kandidaat voor te dragen."

In totaal hebben dertig sollicitanten gereageerd op de vacature van Nationale Ombudsman. Allereerst hebben volgens de wet de vicevoorzitter van de Raad van State, de president van de Hoge Raad en de voorzitter van de Algemene Rekenkamer - die samen de Commissie Aanbeveling Nationale Ombudsman (Cano) vormen - drie kandidaten geselecteerd. Dat lijstje is doorgestuurd naar de vijf Kamerleden. Zij voerden sollicitatiegesprekken met zes kandidaten, inclusief één die als extra door de Cano onder de aandacht is gebracht en nog twee kandidaten uit de overige sollicitanten. Van Woerkom bleef als enige kandidaat over.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden