Kamer trekt les uit fouten tbs

Er komt een parlementair onderzoek naar de fouten in het tbs-beleid, maar aan de kern van dat beleid wil de Tweede Kamer niet tornen. Proefverloven blijven mogelijk.

Joost van Velzen

In het kamerdebat over de tbs'er die ervan wordt verdacht dat hij na zijn ontsnapping een man heeft vermoord, stortten de fracties gisteren veel kritiek uit over de uitvoering van het huidige tbs-beleid. Zo onttrekken ter beschikking gestelden zich te vaak en te gemakkelijk aan het toezicht. Dat moet stoppen.

Al voor het drama rond Wilhelm S. hadden de fracties van PvdA en VVD het plan opgevat om het tbs-systeem onder de loep te nemen. Ook de fracties van GroenLinks en D66 steunen het voorstel van een parlementair onderzoek, dat minder ver reikt dan een parlementaire enquête.

,,Het huidige systeem faalt te vaak. We zijn onvoldoende in staat om de samenleving te beschermen'', zei PvdA-kamerlid Wolfsen, die vorig jaar nog een motie van wantrouwen steunde tegen minister Donner toen een niet-teruggekeerde tbs'er een meisje uit Eibergen ontvoerde en misbruikte. ,,Wij zijn niet tegen het verlofsysteem, mits dat veilig en verantwoord wordt uitgevoerd.'' Volgens Wolfsen moet het onderzoek leiden tot een verbeterd tbs-systeem. De Kamer moet dit voor het einde van het jaar hebben afgerond.

Alleen Geert wilders wil dat tbs'ers voorgoed achter slot en grendel blijven. De LPF gaat minder ver en wil gevallen die duidelijk zijn hersteld, een kans geven om terug te keren. Woordvoerder Eerdmans vindt echter dat bij de minste twijfel over het herstel 'geesteszieke delinquenten' geen proefverlof mogen krijgen.

Alle andere partijen steunen Donner in zijn stelling dat resocialisatie en terugkeer in de samenleving mogelijk moet blijven. Het proefverlof is van de terugkeer in de samenleving een onmisbaar onderdeel.

D66-kamerlid Van der Laan noemde het parlementair onderzoek naar het tbs-beleid wel een zwaktebod. ,,We gaan eigenlijk op de stoel van de minister zitten. Donner heeft al enkele keren veranderingen aangebracht maar nog steeds gebeuren er ongelukken.'' Donner juichte het voorstel van de Kamer voor een onderzoek toe. ,,Dan kunt u zelf ook eens zien wat het probleem is.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden