Kamer trekt 33 jaar oude Europa-motie in

Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp
Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp

De Nederlandse grondwet hoeft niet meer automatisch te worden uitgelegd in lijn met het Europese integratieproces. Dat is de strekking van een motie van de SGP die dinsdag werd aangenomen door de Tweede Kamer.

Jeroen Visser

Door de steun aan het voorstel van SGP-voorman Kees van der Staaij en fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie trekt de Kamer een motie uit 1980 in. Het komt in de Kamer nauwelijks voor dat de ene motie de andere herroept.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) had de motie van Van der Staaij vorige week ontraden omdat de beslissing 'twijfel zou kunnen zaaien over de mate waarin Nederland zich gebonden acht aan Europese verplichtingen'. Een brede Kamermeerderheid legde dit bezwaar naast zich neer.

Opmerkelijk is dat VVD en CDA het voorstel steunden. Diezelfde partijen dienden op 18 maart 1980, samen met D66, de pro-Europese motie in die nu is ingetrokken. De Kamerleden Laurens Jan Brinkhorst (D66), Hans van den Broek (CDA) en Ed Nijpels (VVD) vroegen de regering destijds om in het geval van twijfel de grondwet zo uit te leggen, 'dat het Europese integratieproces daardoor niet wordt belemmerd'. Het was de bevestiging van een bepaling uit 1964 van het Europese Hof van Justitie, die luidt dat Europees recht voorrang heeft boven nationaal recht.

SGP en ChristenUnie vonden de 33-jaar oude motie bezwaarlijk omdat deze 'feitelijk oproept tot een per definitie EU-conforme grondwetsinterpretatie'. Het besluit zal geen praktische gevolgen hebben, zo schreef Timmermans vorige week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden