Kamer: trek bevoegdheid van Islamitische Universiteit in

null Beeld anp
Beeld anp

De maat is vol. Rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit (IUR) in Rotterdam is zo vaak tekeer gegaan tegen andersdenkenden, dat zijn instelling hard aangepakt moet worden. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Robin de Wever

VVD, SP, CDA en PVV roepen minister Bussemaker (Onderwijs) op om de accreditatie van de instelling in te trekken. Sinds twee jaar erkent de overheid de belangrijkste onderwijstrajecten van de IUR als hbo-opleidingen. Daar moet een einde aan komen, vinden de partijen.

Rector Akgündüz raakte in 2013 in opspraak toen hij in een pamflet van leer trok tegen Turkse anti-regeringsbetogers. De protesten in het Gezi-park in Istanbul waren volgens hem het werk van 'goddelozen' en 'aanhangers van Assad, die moslims doden'.

Ook riep hij op om alevieten, leden van een islamitische minderheidsstroming, te vermijden. Zij waren geen echte moslims. Wat alevieten slachten, 'kan men niet eten', schreef hij op zijn blog. 'Onze dochters kunnen wij niet aan hen ten huwelijk geven.' Het Openbaar Ministerie heeft overwogen om hem te vervolgen, maar zag daar toch vanaf. Zijn uitspraken vielen onder de vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Rector tiert gewoon door
Akgündüz trekt zich van de kritiek weinig aan: op zijn Facebookpagina blijft hij tegen zijn politieke opponenten tekeergaan. Vorig jaar riep hij nog op om bij de verkiezingen voor het Europees Parlement niet te stemmen voor 'verraders van het vaderland'.

Begin deze maand was het opnieuw raak. Toen noemde hij de Turkse pro-Koerdische partij HDP 'een partij van homo's en Armeniërs'. Bussemaker liet daarop weten dat ze de raad van toezicht van de IUR ging vragen om Akgündüz te ontslaan.

Het is niet de eerste keer dat politici oproepen om de IUR haar accreditatie af te nemen. VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg deed dat vorig jaar in Trouw al. Bussemaker gaf toen aan dat ze niets kon doen, omdat de IUR een private instelling is.

Wel beloofde ze een 'maas in de wet' te dichten. Ze presenteerde toen een wet waarin staat dat particuliere hogere beroepsopleidingen blijk moeten geven van 'maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef'. Op die manier zou ze scholen met dubieuze rectors alsnog kunnen aanpakken. Of Akgündüz op grond van die wet kan worden aangepakt, zal binnenkort duidelijk worden. Hij kan alleen worden ontslagen als accreditatieorgaan NVAO hem onderzocht heeft en het met zo'n ontslag eens is.

Akgündüz op een Turkse televisiezender. Beeld YouTube
Akgündüz op een Turkse televisiezender.Beeld YouTube

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden