Kamer stoort zich aan koers NAM

Een meetlocatie waar de NAM de bodemdaling door de gaswinning kan meten.Beeld ANP

In de Tweede Kamer klonk woensdag harde kritiek op de koers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM ziet door nieuwe technieken mogelijkheden om meer gas te winnen in het door aardbevingen getroffen Groningen. Onbegrijpelijk, vindt de Kamer.

VVD, PvdA, SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP zijn het er over eens dat de veiligheid van de Groningers voorop moet staan en ze vinden het ondenkbaar dat het bedrijf dan meer gas zou gaan winnen. 'Onvoorstelbaar. Je moet wel bijna onder een steen hebben geleefd om nu te zeggen dat je ruimte ziet om meer gas te gaan winnen', klonk het.

PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos reageerde maandag al op uitgelekte plannen: "De Nam schoffeert de Groningers. Het kabinet moet dit plan bijstellen. Afspraak is winning omlaag, niet omhoog." Zijn VVD-collega André Bosman: "De weg naar minder winning is ingezet, zeker niet meer."

Gaskraan niet verder open
Gisteren schreef minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) in een brief aan de Tweede Kamer dat het 'onaannemelijk' is dat de gaswinning omhoog gaat. Hij is niet van plan om de gaskraan in Groningen in de toekomst weer verder open te draaien.

Hij reageerder daarmee op het zogeheten winningsplan van de Nam, die liet weten dat het in het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) net zoveel gas wil oppompen in Groningen als het afgelopen jaar: 27 miljard kuub. En het bedrijf sluit niet uit dat de gaswinning het jaar erna omhoog gaat.

De gaswinning zorgt voor aardbevingen in Groningen waardoor huizen beschadigd raken en mensen zich onveilig voelen. Het kabinet beperkt daarom de gaswinning tot 27 miljard kuub.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden