Kamer steunt Van der Ploeg toch

Ondanks harde kritiek steunt de Kamer de cultuurnota van staatssecretaris Van der Ploeg (PvdA) van cultuur. Enkele instellingen krijgen extra subsidie.

Het gaat om Het Nationaal Toneel, Noorderlicht, Theater van het Oosten, de Rotterdamse Dansgroep (voor een jaar), Huis Doorn, Aïda, Kinderen en Poëzie, Orkater, Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de Nationale Reisopera. Voor het Bewegingstheater wordt gezocht naar een soepele overgangsregeling. Dit kost in totaal rond de vijf miljoen gulden. Over instellingen De Appel, Discordia, Carrousel en FACT wordt later nog gepraat.

De Kamer had zware kritiek op het 'nonchalante' optreden van Van der Ploeg in de hele procedure. VVD-kamerlid Nicolai sprak in het weekeinde van 'apekool', SP-kamerlid Van Bommel noemde zijn beleid 'gebakken lucht'. Ook twijfelde de Kamer aan de kwaliteit van het advies van de Raad voor Cultuur, waarop de staatssecretaris zich baseert voor de verdeling van de subsidies voor de periode 2001-2004. De raad koos daarin voor een forse verschuiving van subsidies. Oude instellingen moesten plaatsmaken voor nieuwe. Volgens de Kamer was versnippering het gevolg, Van der Ploeg sprak van diversiteit.

Volgens alle fracties had de raad te weinig tijd en onvoldoende geld voor de 754 aanvragen en moest hij met onduidelijke criteria van Van der Ploeg werken. Volgens Dittrich (D66) heeft de raad de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen.

De paarse coalitie wilde dat alle negatieve oordelen van de raad over gerenommeerde instellingen opnieuw bekeken zouden worden, GroenLinks pleitte voor een second opinion voor alle aanvragers, ook de nieuwe. Van der Ploeg verzette zich daartegen. Hij steunt de Raad voor Cultuur en wil alleen de instellingen die al een positief advies van de raad kregen, extra geld geven.

Het zag ernaar uit dat de paarse fracties toch een tweede kans wilden geven aan zo'n vijftien afgewezen instellingen door een gezamenlijke motie in te dienen. Maar kamerlid Belinfante (PvdA) trok zich plotseling terug uit de motie die ze hierover in het weekeinde samen met Dittrich en Nicolai had opgesteld en formuleerde een eigen motie, die Van der Ploeg vrijwel geheel overnam. Belinfante ontkent dat ze onder druk is gezet door de fractie: ,,Flauwekul, ik kies voor de instellingen, niet voor mezelf.''

Voor Van der Ploeg was het verschil tussen die moties echter cruciaal, want Belinfante volgde de strekking van het advies van de Raad en Nicolai en Dittrich gingen daartegen in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden