Kamer steunt parlementaire enquête naar aanpak crisis

den haag – - Wouter Bos, Gerrit Zalm en Nout Wellink zullen onder ede moeten verschijnen voor de Kamercommissie die onderzoek doet naar de oorzaak van en reactie op de financiële crisis die in 2008 uitbrak. De oud-minister, ABN-Amro-bestuurder en president van de Nederlandsche Bank werden al gehoord voor het eerste deel van het onderzoek, maar destijds niet onder ede.

Dit bleek gisteren tijdens een debat tussen de Tweede Kamer en de commissieleden. Er bleek een Kamerbrede steun voor een parlementaire enquête naar de financiële steun die het kabinet heeft gegeven aan banken en verzekeraars als ABN Amro, ING, SNS en Aegon

Veel Kamerleden delen de vrees van de commissie dat het gevoel van urgentie snel verdwijnt, waardoor noodzakelijke maatregelen uitblijven. Toch staat niet iedereen te juichen bij alle maatregelen die de commissie voorstelt, zoals een aanscherping van de Code Banken.

SP en PvdA vinden dat er snel dwingendere regels moeten komen die banken grotere verplichtingen geven en toezichthouders meer instrumenten. Ook de ChristenUnie neigt naar een meer dwingend kader.

SGP en CDA bleken geen voorstander van een te grote aanscherping van regels. Er moet strenger worden opgetreden, maar volgens CDA-Kamerlid Blanksma hoeft dat niet altijd door strengere wet- en regelgeving. Zo zouden banken zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het beloningsbeleid.

CDA en VVD hebben grote twijfels bij de aanbeveling van de commissie om banken te scheiden in een spaar- en een belegdeel. Op het deel waarop spaargeld staat, zouden banken dan minder risico moeten nemen.

Het tweede deel van het onderzoek, onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit, krijgt een zwaardere lading nu dat naar alle waarschijnlijkheid een enquête wordt. Het tweede deel is politiek ook interessanter. Dat gaat over de maatregelen die de regering heeft genomen sinds de Amerikaanse bank Lehmann Brothers twee jaar geleden omviel.

De commissie gaat door in gewijzigde samenstelling. VVD-Kamerlid Edith Schippers, rechterhand van fractievoorzitter Rutte in formatietijd, is vervangen door Helma Neppérus. PvdA’er Luuk Blok en CDA’er Jan Schinkelshoek zitten niet meer in de Kamer en zijn opgevolgd door Roos Vermeij en Eddy van Hijum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden