Kamer steunt jeugdplan Rouvoet

(Novum) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het beleid van minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie). Dat bleek vandaag tijdens een Kameroverleg. Wel maakten fracties op een aantal punten kritische kanttekeningen.

Met uitzondering van de Partij voor de Vrijheid gaven de fracties de bewindsman een compliment voor het beleidsprogramma dat hij vorige week presenteerde. Wel wilden zij opheldering over de 'risicoscan', waarbij de jeugdgezondheidszorg voor ieder kind in de eerste vier jaar nagaat hoe groot de kans is op opgroei- en opvoedproblemen. Een aantal fracties maakt zich zorgen dat ouders via deze weg in het 'verdachtenbankje' komen.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) stelde dat deze risico-inventarisatie te ver gaat en buitenproportioneel is. "De probleemgezinnen zijn immers al bekend." Ook Joël Voordewind (ChristenUnie) vond de inventarisatie nogal vergaand. Rouvoets partijgenoot is niet blij met deze inbreuk op de autonomie van het gezin. "Dat moet alleen als er redenen voor zijn." Rouvoet stelde dat er geen aanleiding is voor 'spookbeelden' en gaf aan dat consultatiebureaus nu ook al naar vragen naar risicofactoren, zoals structurele werkloosheid of hevige driftbuien.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk vindt de plannen helder, maar waarschuwde ervoor dat 'bemoeizorg' niet moet omslaan in paternalisme. Rita Verdonk (VVD) mist visie bij Rouvoet en wil dat hij in 2009 met tussenresultaten komt.

Rouvoet benadrukte dat opvoeding een taak is van de ouders. De overheid moet zich daar volgens hem niet mee bemoeien als dat niet nodig is. Een opvoedcursus wordt alleen verplicht voor ouders van wie een kind onder toezicht staat van jeugdzorg. Een dergelijk toezicht kan binnen 24 uur worden opgelegd als sprake is van een 'opvoedingsdreiging'.

De opvoedcursus is overigens voor iedere ouder beschikbaar in de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). CDA en PvdA stellen donderdag voor de wet zo te wijzigen dat ouders die niet meewerken voorwaardelijk onder toezicht komen. Een voorstel om dergelijke ouders te korten op de kinderbijslag, dat ook werd gesteund door de PvdA, kon niet op een meerderheid rekenen.

In elk CJG, waarin de bestaande lokale instanties worden gebundeld, wil Rouvoet een 'voorpostfunctionaris' van Bureau Jeugdzorg. De centra komen in gemeenten waar nu ook al een consultatiebureau is. Dat is het basismodel. De gemeenten voeren de regie over de Centra voor Jeugd en Gezin en kunnen deze 'optuigen' met bijvoorbeeld huisartsen, een meldpunt kindermishandeling, de kindertelefoon, of een gezondheidscentrum.

De meeste fracties wilden dat de Centra voor Jeugd en Gezin er al een stuk eerder zijn dan in 2011. Een aantal steden heeft al een CJG. Andere gemeenten kunnen deze per 1 januari instellen, er ligt honderd miljoen euro op de plank. Wat Rouvoet betreft komen ze zo snel mogelijk.

De Evangelische Alliantie (EA) bood voorafgaand aan het overleg het manifest 'Gezonde gezinnen, onbezorgde jeugd' aan aan de Kamercommissie voor Jeugd en Gezin. Achttien organisaties uit het netwerk vroegen aandacht voor kinderen, jongeren en gezinnen die 'nog niet' in de problemen zijn gekomen. In het manifest wordt gepleit voor opvoedingsondersteuning voor niet-probleemgezinnen en het stimuleren van relatie- en ouderschapscursussen.

Jeugd- en gezinszorg in een open samenleving is totaal anders dan vroeger, stelt de alliantie. "Meer dan vroeger ontbreekt het jongeren aan een zinvol toekomstperspectief", zei Arnold van Heusden, die het manifest aanbood. "Een christelijke inbreng kan van grote waarde zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden