Kamer steunt EU-verdrag

(Novum) - Het akkoord dat de Europese regeringsleiders afgelopen weekeinde bereikten over een nieuw Europees verdrag kan rekenen op de steun van de Tweede Kamer. Dat bleek vanavond tijdens een debat over de resultaten van de Europese top die vorige week in Brussel werd gehouden.

De coalitiepartijen prezen de regering voor het behaalde resultaat. CDA, PvdA en ChristenUnie zijn blij dat het nieuwe verdrag is ontdaan van grondwettelijke elementen zoals vlag, volkslied en een handvest van grondrechten. Henk Jan Ormel (CDA) sprak van een 'meer dan uitstekend resultaat'. 'Felicitaties en complimenten' kwamen er van Esmé Wiegman (CU) en Luuk Blom (PvdA) zei te vinden dat het resultaat recht doet aan het 'nee' van twee jaar geleden toen de Nederlandse bevolking de Europese grondwet verwierp in een referendum. "Laten we onze zegeningen tellen."

Kritiek kwam er van de rechtse en linkse oppositie. De SP vindt dat het grondwettelijke karakter is behouden. Harry van Bommel (SP) vindt dat er sprake is van 'cosmetische veranderingen' en kwalificeert het aanstellen van een vaste voorzitter van de Europese Raad als het introduceren van een 'Europese zonnekoning'. De PVV was het felst in de kritiek. Het nieuwe verdrag is een 'ramp voor het land' en dankzij 'amateuristische' onderhandelingen heeft premier Jan Peter Balkenende (CDA) de Nederlandse belangen 'schaamteloos verkwanseld', zei Raymond de Roon (PVV).

Of het nieuwe verdrag opnieuw wordt voorgelegd aan de Nederlandse bevolking in een referendum hangt af van het oordeel dat de Raad van State velt. Hoewel PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar gisteren liet weten geen reden te zien om geen referendum te houden, schaart partijgenoot Blom zich achter het coalitieakkoord. "Wij wachten eerst het advies van de Raad van State af."

Staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) hekelde tijdens het debat de opstelling van de SP. "Harry van Bommel verdient niet de fair play-award", zei hij. Volgens Timmermans verzet Van Bommel 'tijdens de wedstrijd de doelpalen' door eerst de opstelling van de regering te prijzen om het resultaat af te wijzen. Toen de regering in maart liet weten in te zetten op een wijzigingsverdrag zonder grondwettelijke elementen, steunde de SP die opstelling nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden