Kamer sterk verdeeld over ruimere euthanasienorm

WILFRIED VAN DER BLES

In de Tweede Kamer wordt fel en sterk verdeeld gereageerd op de verruiming van de mogelijkheid om euthanasie toe te passen bij mensen in een vergevorderd stadium van dementie. De liberale partijen VVD en D66 zijn blij met de nieuwe handreiking die het ministerie van volksgezondheid en het ministerie van veiligheid en justitie hebben opgesteld met de artsenorganisatie KNMG. Daarentegen reageren ChristenUnie en SGP afwijzend.

"Het is een zorgvuldig en goed verhaal", zegt Arno Rutte van de VVD. "Er komt iets meer ruimte voor euthanasie bij patiënten met dementie op nadrukkelijke wens van de patiënt. Essentieel is dat alleen een schriftelijke wilsverklaring niet genoeg is. Die wens moet meerdere keren met de arts besproken zijn. En er moet sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden."

Ook D66 is tevreden. Volgens Kamerlid Pia Dijkstra gaat het niet om een verruiming, maar om een precisering van de bestaande wet. Dijkstra wijst er op dat de vernieuwde handreiking spoort met de uitleg die minister Els Borst van volksgezondheid - haar overleden partijgenoot die de wet invoerde - altijd aan de wet heeft gegeven. "Borst zei altijd al dat de schriftelijke wilsverklaring rechtsgeldig is als de patiënt niet meer in staat is tot mondelinge communicatie. Maar het is natuurlijk wel verstandig en ook voor de artsen goed om de euthanasiewens regelmatig te bespreken zolang dat nog kan."

SGP en ChristenUnie zijn buitengewoon afwijzend. "Het hellende vlak bestaat. Wat is de volgende stap?", twitterde SGP-fractiewoordvoerder Menno de Bruyne. Ook Carla Dik-faber van de ChristenUnie, is fel tegen. "Diep triest hoe menselijk leven in ouderdom en lijden kennelijk waardeloos is. Vanaf nu dus ook euthanasie als iemand niet dood wil", zo twittert zij. In een toelichting stelt Dik-Faber dat van artsen nu wordt gevraagd om op basis van een schriftelijke wilsverklaring euthanasie uit te voeren, zonder dat zij daarover met de patiënt kunnen communiceren en zonder dat ouderen nog blijk kunnen geven van een doodswens.

Volgens VVD'er Arno Rutte is dat een verkeerde voorstelling van zaken. "Je kunt op ideologische gronden tegen euthanasie zijn. Dat accepteer ik. Maar de suggestie dat mensen nu tegen hun zin het leven ontnomen kan worden deugt niet. Daar is geen sprake van." Pia Dijkstra: "Je kunt toch niet zeggen dat er geen euthanasiewens is, als er een schriftelijke wilsverklaring is?"

De woordvoerders van CDA en PvdA waren niet bereikbaar voor commentaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden