Kamer stemt in met Nederlandse bijdrage aan Europees noodfonds ESM

Wilders spreekt tijdens het debat over het ESM, op de voorgrond minister De Jager Beeld ANP
Wilders spreekt tijdens het debat over het ESM, op de voorgrond minister De JagerBeeld ANP

De Tweede Kamer is in ruime meerderheid voor Nederlandse deelname aan het permanente Europese noodfonds ESM. VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks stemden voor. De partijen PVV, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SGP en Hero Brinkman stemden tegen. Honderd Kamerleden stemden voor, 47 tegen, drie waren afwezig.

Met de instemming van een meerderheid van de Kamer kwam een einde aan een slotdebat dat drie dagen in beslag nam. De Kamer bleek compleet verdeeld over het noodfonds. Enerzijds staan de Europagezinde partijen, anderzijds de critici, met aan het hoofd de grootste criticus, Geert Wilders.

Motie van wantrouwen
In de laatste termijn van het debat nam Wilders zelf het woord (eerder had zijn financieel woordvoerder Tony van Dijck dat gedaan) en diende een motie van wantrouwen in tegen demissionair minister De Jager van Financiën. Hij beschouwt de minister als eerste verantwoordelijke voor wat hij noemt 'een blanco cheque van 40 miljard euro.'

Tenslotte ging minister De Jager onbewogen over tot beantwoording van de vragen. Eerder had hij negen 'misverstanden' uit de wereld geholpen. Hij voegde daar vandaag een tiende aan toe. Van een democratisch tekort is volgens De Jager geen sprake. De motie van Wilders liet hij aan de Kamer.

Wilders' motie van wantrouwen werd alleen door de PVV en de Partij voor de Dieren gesteund.

ESM
Het ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme) moet op termijn het huidige tijdelijke noodfonds EFSF vervangen. Als alle Eurolanden hun voornemen om deel te nemen in hun parlementen bekrachtigen, is het fonds goed voor 700 miljard euro aan garanties. Aan cash geld storten de deelnemende landen 80 miljard euro in de pot.

De Nederlandse bijdrage in cash is 4,6 miljard, en Nederland staat garant voor in totaal 40 miljard euro. Daarmee heeft Nederland voor 5,7 procent zeggenschap over het fonds. Althans, in de meeste situaties is unanieme steun vereist om een beroep te doen op het noodgeld, maar in noodsituaties is een drempel van 85 procent voldoende. In zo'n geval is de Nederlandse bijdrage dus te klein om van invloed te zijn. De kritische partijen hamerden vooral op dit punt, volgens hen heeft het ESM een democratisch tekort.

Minister De Jager verdedigde dat de eisen en de drempel van dit fonds gelijk en in een aantal gevallen strenger zijn dan die van het IMF, 'waar ook grote bedragen in omgaan.' Hij benadrukte dat het gaat om een eenmalige garantie van 40 miljard en dat de Kamer opnieuw moet oordelen als besloten wordt tot een grotere inleg.

Zorgen zijn er ook over de controle op het fonds, dat gebeurt via een 'board of auditors' en een aantal bijgaande wetten, de 'by laws'. De minister verzekerde de partijen dat Nederland bij de onderhandelingen over de by laws zal hameren op transparantie en een onafhankelijke positie van de raad van controleurs.

Voor VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks waren die toezeggingen voldoende. Deze partijen zijn allemaal uitgesproken pro-Europa, in gradatie oplopend van CDA tot aan D66. Voor hen is het noodzaak om het fonds zo snel mogelijk op poten te zetten. Iedere dag van uitstel is er een teveel in deze crisis, zo wordt gedacht.

Aan de andere kant staan de Eurosceptici, de kleine christelijke partijen, de Partij voor de Dieren en PVV en SP. Deze partijen drongen aan op uitstel van het debat over het ESM tot na de verkiezingen. Zij vinden het onvoorstelbaar dat een Nederlandse garantie van 40 miljard aan Europa niet wordt voorgelegd aan de kiezer. Wilders kondigde al aan dat 12 september een 'referendum over Europa' zal worden. De campagne is reeds begonnen en de scheidslijnen zijn door het ESM nog eens extra duidelijk geschetst.

Wilders referendum, in de vorm van verkiezingen, komt er, maar over het ESM kan niet meer gestemd worden. De Tweede Kamer is reeds akkoord. De Eerste Kamer moet nog over het noodfonds stemmen, maar ook daar hebben de voorstanders een meerderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden