Kamer stemt in met meermanscellen

DEN HAAG - Van een kamermeerderheid mogen twee gevangenen op één cel. Dit bleek gisteravond tijdens een debat van justitiespecialisten met minister Donner (CDA, justitie).

Nu vallen meer mensen in één cel in de categorie uitzonderingen en experimenten. Met de wijziging van de penitentiaire beginselenwet -waarin het gevangeniswezen is geregeld- wordt het normaal dat iedereen die in de cel belandt die ruimte in principe moet delen met een ander. Alleen op goede gronden wordt daarvan afgeweken.

,,We ontkomen er niet aan'', gaf de minister de reden voor het voorstel. Aan de 14000 cellen die er zijn, heeft hij niet genoeg. Door uit te gaan van twee mensen op één cel zakt het tekort aan sanctieplaatsen met 5000, en komen er ook nog 1000 plaatsen beschikbaar voor veelplegers. Omgerekend in gedetineerden gaat het om aantallen die vier tot vijf keer zo hoog liggen.

Donner denkt de maatregel de eerste jaren nog hard nodig te hebben, om te kunnen voorzien in de behoefte aan detentieplekken. Sommige fracties gaven aan dat het wat hen betreft niet hoeft te stoppen bij twee op één cel. Het mogen er zo nodig ook drie of vier zijn. Donner sluit dat niet uit: zijn wetsvoorstel regelt 'meermanscelgebruik'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden