Kamer steekt stokje voor openbare Cito-scores

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan ranglijsten van basisscholen. Gisteren steunde de PvdA een motie van CDA, D66, SP, ChristenUnie en SGP.

De Kamer vindt dat resultaten van eindtoetsen in het primair onderwijs bedoeld zijn om te meten waar leerlingen staan op het gebied van rekenen en taal, niet om scholen met elkaar te vergelijken.

Volgens de Kamer gaan er van de publicatie allerlei ongewenste effecten uit. Zo worden scholen geprikkeld hun leerlingen zo goed mogelijk klaar te stomen voor de toets, in plaats van hen zo goed mogelijk op het vervolgonderwijs voor te bereiden. "Ranglijsten zijn leuk als het gaat om de oliebollentest, niet bij scholen", zegt CDA-Kamerlid Michel Rog.

Rog vindt het prima als scholen zelf inzicht geven in hun resultaten. "Maar ze kunnen er dan context bij geven", zegt hij.

Sinds RTL daar vorig jaar via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om vroeg, zijn de resultaten van de eindtoets openbaar. Scholen waren er erg ongelukkig mee, maar staatssecretaris Sander Dekker zei dat hij niet anders kon. Voortaan kan dat, als Dekker de motie-Rog uitvoert, wel. De Cito-scores vallen dan niet meer onder de Wob omdat ze eigendom blijven van de scholen. Die zijn wel verplicht om de Inspectie en andere instanties er toegang toe te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden