Kamer: Soepeler zijn over opslag vuurwerk

DEN HAAG - PvdA, VVD en CDA hebben grote bezwaren tegen de strenge regels die minister Pronk (ruimtelijke ordening, milieubeheer) voorstelt voor de opslag en verkoop van vuurwerk. Voor een versoepeling voelt Pronk echter niets.

De Kamer uitte gisteren tijdens een overleg over het vuurwerkbesluit scherpe kritiek op de nieuwe grenzen die Pronk (PvdA) wil instellen voor de afstand van vuurwerkbedrijven tot de bebouwde wereld. Voor de verkoop van consumentenvuurwerk wordt dit 20 meter, professioneel vuurwerk moet op minimaal 800 meter afstand worden opgeslagen.

Tachtig procent van de 2400 verkooppunten van het 'oudejaarsvuurwerk' zal daardoor uit het straatbeeld verdwijnen. De grote fracties zijn doodsbenauwd dat hierdoor de illegale handel zal toenemen, wat de onveiligheid naar hun idee eerder vergroot dan verkleint. Pronk noemde die vrees geen enkele reden om af te dingen op de veiligheidseisen.

De PvdA zette net als de VVD grote vraagtekens bij de grens van 20 meter, een afstand die de brandweer met het oog op een brand heeft geadviseerd, aldus Pronk. ,,En als de brandweer vijf meter had gezegd dan had ik vijf meter genomen.'' PvdA'er Feenstra stelde daar een rapport van TNO tegenover. Dat instituut vindt 20 meter niet nodig als er een sprinklerinstallatie is. Ook D66 sprak in die richting.

Pronk wees er echter op gezag van de brandweer op dat zo'n sproei-apparaat kapot kan gaan. ,,Ik ben niet in de positie af te wijken van de voorwaarden die zij stellen'', zei de bewindsman. ,,Ik ben heel eigenwijs, maar niet op dit gebied. Ik wil niet dat ik of een opvolger wordt aangesproken op het in de wind slaan van waarschuwingen.'' Ook voor het maatwerk dat de VVD voorstelde -maak afstand afhankelijk van hoeveelheid opslag- voelde hij om die reden niets.

Aan de grens van 800 meter voor professionele vuurwerkbedrijven wenst Pronk evenmin te tornen. Wel beloofde hij de kritische Kamer samen met gemeenten en de branche te zoeken naar vervangende ruimte in het geval de bedrijven moeten verhuizen. En als gemeenten als gevolg van de nieuwe regels problemen krijgen met het bouwen van nieuwe woonwijken of industrieterreinen, dan zal Pronk ze helpen.

De Kamer vergadert mogelijk later verder over het vuurwerkbesluit. Voorlopig kan Pronk alleen op expliciete steun rekenen van GroenLinks en de ChristenUnie. Van Middelkoop (ChristenUnie) riep de minister op zich te weren tegen alle pogingen de regels te versoepelen. De SGP is als enige partij voor een verbod op vuurwerk. Voor een luxe-artikel als vuurwerk is geen enkel risico gerechtvaardigd, aldus de SGP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden