Kamer schrikt van pittige conclusie over NVWA

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Beeld EPA
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.Beeld EPA

In de Tweede Kamer is woensdag geschrokken gereageerd op de conclusie van de Algemene Rekenkamer dat de fusie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is mislukt.

Redactie

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers noemde de conclusies van de Rekenkamer woensdag pittig. Ze is geschrokken van de constatering dat de NVWA onvoldoende zicht heeft op de naleving van de regels door bedrijven. Ze wil snel van het kabinet weten of consumenten er nog wel op kunnen rekenen dat ze weten wat ze eten. Dat laatste wil ook Carla Dik-Faber van de ChristenUnie zo snel mogelijk helder hebben.

Gerard Schouw (D66) wil nog voor kerst een hoorzitting houden om de hoofdrolspelers van de afgelopen 10 jaar (onder anderen oud-bewindslieden als Henk Bleker en Gerda Verburg) aan de tand te voelen.

SP'er Henk van Gerven baalt ervan dat de waakhond zoveel capaciteit heeft moeten inleveren door bezuinigingen, die volgens hem op drijfzand gebaseerd blijken. Op de belangrijkste taak van de NVWA - het garanderen van de voedselveiligheid - is daardoor verzaakt. Voor hem reden om er opnieuw voor te pleiten de dienst niet langer onder het ministerie van Economische Zaken maar onder het ministerie van Volksgezondheid te laten vallen.

'Knallende hoofdpijn'
Ook Marianne Thieme van de Partij van de Dieren stelt vast dat het kabinet bij de totstandkoming van de NVWA in 2007 'zonder kennis van zaken' heeft gehandeld. Voor Jaco Geurts (CDA) is duidelijk dat de interne organisatie bij de NVWA nog niet op orde is. Door het afschaffen van de productschappen neemt de druk op de dienst alleen nog maar toe en ondernemers betalen daar de hoogste prijs voor. 'Er wordt niet efficiënt gewerkt, maar er wordt wel een kostendekkende prijs gevraagd'. Volgens Geurts heeft het kabinet een fors probleem en gaat staatssecretaris Dijksma hier 'knallende hoofdpijn' van krijgen.

De Tweede Kamer wil al langer praten over het functioneren van de NVWA, maar wacht op een plan van aanpak van het kabinet.

Reactie Dijksma
Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken moet het toezicht op de NVWA worden versterkt. Ze is al begonnen met invulling geven aan de verdere ontwikkeling van het takenpakket en het budget van de NVWA, liet ze weten.

In het rapport oordeelde de Rekenkamer dat de fusie van drie verschillende inspectiediensten tot de NVWA mislukt is. Het in 2007 genomen besluit was niet goed onderbouwd, de voordelen die het moest opleveren waren te optimistisch, de kostenbesparingen zijn niet gelukt en ook de besparing die nog moet komen, wordt hoogstwaarschijnlijk niet gehaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden