Kamer schrapt aanleg A4, de duurste snelweg van het land

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil de aanleg van de A 4 tussen Delft en Schiedam, een snelweg waarover al 33 jaar wordt gesproken, definitief schrappen. Een PvdA/D66-motie van die strekking werd gisteravond laat door een Kamermeerderheid aangenomen. Alleen CDA en VVD stemden tegen.

Volgens de Kamer is de 6,5 kilometer lange snelweg niet meer nodig, omdat er betere railverbindingen zijn en het kabinet rekeningrijden wil invoeren, hetgeen de drukte op de wegen moet verminderen. Het schrappen van de A 4 in het rustieke Midden-Delfland zou een besparing van 430 miljoen opleveren.

In de motie stelt de Kamer dat het vrijkomende geld kan worden gebruikt om Delft te helpen met het realiseren van een spoortunnel door het centrum. Met hulp van private financiers zou deze oude binnenstad dan eindelijk kunnen worden verlost van het railverkeer en de daarmee samengaande geluidsoverlast.

Met het vrijkomende geld zou bovendien de spoorverdubbeling bij Abcoude ondergronds kunnen worden uitgevoerd. Door deze tunnels kunnen de leef- en recreatiemogelijkheden van Delft en Abcoude aanzienlijk worden verbeterd. Minister Netelenbos ontried de Kamer de motie aan te nemen.

Het kabinet zal zich vandaag over de zaak uitspreken. Als de regering de motie uit gaat voeren, zou dat een breuk met het oude beleid betekenen.

Na ruim 30 jaar twisten over aanpassingen, inpassingen, het geluids- en milieuvriendelijker maken van het stukje snelweg, is de A 4 in die jaren de duurste snelweg van Nederland geworden. De kosten lopen almaar op, omdat er steeds door de Kamer en de gemeenten nieuwe eisen worden gesteld: deze zomer meldde de toenmalige verkeersminister Jorritsma nog, dat de weg 370 miljoen zou gaan kosten. In het nieuwe Meerjarenplan Infrastructuur en Transport (Mit) kost de weg alweer 430 miljoen en volgens een aantal gemeentebesturen zal de weg uiteindelijk zelfs 550 miljoen gaan kosten. Aanleg van de A 4 betekent dat voor elke kilometer weg, het rijk 66 miljoen neer moet leggen.

Die andere dure weg, de A 73 in Limburg, zou 'slechts' 30 miljoen per kilometer kosten. Minister Netelenbos heeft de plannen voor de A 73 in de nieuwste Mit vanwege de hoge kosten wél gewijzigd, maar die van de A 4 niet. Volgens de bewindsvrouw kan zij niet instemmen met de motie, omdat er afspraken liggen met regionale bestuurders.

Toch is ook bij regionale bestuurders de wens om deze snelweg aan te leggen in de afgelopen tijd afgenomen. Provinciale staten van Zuid-Holland spraken zich deze week opmerkelijk unaniem in een motie uit voor het schrappen van de A 4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden