Kamer roept Spies op matje over privacylek naar mormonen

Minister Liesbeth Spies (CDA) van binnenlandse zakenBeeld ANP

Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is haar boekje te buiten gegaan toen ze informatie over miljoenen burgers aan de mormonenkerk gaf. Minister Spies heeft iets uit te leggen, vinden PvdA, VVD en CDA.

Trouw berichtte woensdag dat de organisatie, die namens de overheid een deel van de gemeentelijke archieven beheert, in de jaren '70 persoonskaarten heeft gedeeld met de mormonenkerk.

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (zoals het genootschap voluit heet) kreeg de kaarten als tegenprestatie voor het verfilmen ervan. Ze liggen nu opgeslagen in het Amerikaanse hoofdkwartier.

'Onverkwikkelijke praktijken', reageert de VVD. 'Een schending van de privacywetgeving', meent Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). 'Het Centraal Bureau voor Genealogie mag zich niet bij deze situatie neerleggen.'

Gegevens mogen niet openbaar worden
De persoonskaarten - van alle burgers die overleden zijn tussen 1939 en 1970 - vermelden onder meer of iemand in de gevangenis heeft gezeten, psychische hulp kreeg of leefde van een uitkering. Archivarissen mogen dergelijke informatie nooit openbaar maken. De kaarten bevatten daarnaast de naam van echtgenoten en kinderen: personen die nu nog in leven zijn.

Directeur Leo Voogt van het Centraal Bureau voor Genealogie betreurt dat zijn voorganger de gegevens heeft verstrekt, maar benadrukt dat de kerk belooft ze niet te gebruiken. Hij zal de gegevens niet terugvragen. 'Stel dat onze eigen collecties brand- of waterschade oplopen', reageerde hij woensdag in Trouw. 'Dan komt die kopie misschien van pas.'

Van Toorenburg (CDA) vindt die redenering 'erg vreemd'. Haar partij gaat minister Spies (Binnenlandse Zaken) volgende week in de Kamer om verantwoording vragen.

Kamervragen over privacy
De PvdA heeft Kamervragen ingediend. De partij wil dat Spies de gegevens terugvraagt en aangeeft welke gegevens precies zijn overgedragen. PvdA-Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug: 'De persoonskaarten bevatten zulke privacygevoelige informatie dat ook nabestaanden erdoor in verlegenheid kunnen worden gebracht.' Ook daarover moet Spies uitleg geven.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zegt vooralsnog geen onderzoek in te stellen, omdat het niet zeker weet of deze kwestie onder haar jurisdictie valt en omdat Centraal Bureau voor Genealogie heeft beloofd de fout niet nogmaals te maken. De persoonskaarten bevatten gegevens over nog levende Nederlanders, erkent het CBP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden